Els Estats Units, a favor de suspendre les patents de les vacunes de la Covid

La Casa Blanca donarà suport a una proposta per aixecar temporalment la propietat intel·lectual dels fàrmacs del coronavirus en el marc de l'Organització Mundial del Comerç

Actualitzat

El govern dels Estats Units s'ha mostrat aquest dimecres partidari de suspendre temporalment les patents de les vacunes contra la Covid-19. La Casa Blanca donarà suport a la proposta que diversos països han presentat en aquesta línia davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC). Amb aquesta decisió, l'administració Biden té l'objectiu de facilitar l'acceleració de la producció i la distribució dels fàrmacs arreu del món.

Ho ha anunciat la representant nord-americana de Comerç Exterior, Katherine Tai, que ha defensat en un comunicat que la crisi del coronavirus és "una crisi sanitària mundial i les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia reclamen mesures extraordinàries":

 

 

Tai explica que l'administració "creu fermament en les proteccions de la propietat intel·lectual", però defensa l'alliberament de les patents per acabar amb la pandèmia i precisa que Washington participarà "activament" en les negociacions en el marc de l'Organització Mundial del Comerç per permetre la suspensió d'aquestes patents.

La decisió de l'administració Biden arriba després de dies de debat dins del govern, que ha rebut la pressió d'alguns grups empresarials i gegants farmacèutics nord-americans.

 

Punt de vacunació massiva al Museu d'Història Natural, a Nova York
Punt de vacunació massiva al Museu d'Història Natural, a Nova York (Reuters / Shannon Stapleton)

 

Una reclamació de països en vies de desenvolupament

L'Índia i Sud-àfrica, amb el suport de desenes de països en vies de desenvolupament, reclamen des de l'octubre de l'any passat a l'OMC que suspengui les patents de vacunes, tests i tractaments contra la Covid-19 amb la finalitat que els fàrmacs es puguin produir a altres països.

Fins ara, els Estats Units i altres productors d'aquests fàrmacs, com la Unió Europea, el Regne Unit i Suïssa, s'havien oposat a aquesta suspensió, al·legant que la propietat intel·lectual funciona com un incentiu per al desenvolupament de vacunes i altres productes contra pandèmies.

 

No se sap el contingut exacte de la proposta que han fet l'Índia i Sud-àfrica a l'OMC, però podria incloure límits temporals estrictes sobre el període en què les patents estarien suspeses, segons ha explicat en roda de premsa el portaveu de l'OMC, Keith Rockwell.

El sector farmacèutic s'oposa a la suspensió temporal de les patents perquè creu que podria danyar el seu model de negoci. A més, considera que no solucionarà els problemes de distribució a curt termini perquè fan falta mitjans i coneixements tècnics molt específics per elaborar les vacunes.

La setmana passada, 400 parlamentaris europeus, entre eurodiputats i diputats estatals, van firmar una carta reclamant a la UE que s'alliberin les patents de les vacunes.

 

Una treballadora sanitària vacuna un home a Eagle, Alaska
Una treballadora sanitària vacuna un home a Eagle, Alaska (Reuters / Nathan Howard)

 

L'OMS: "Una decisió històrica"

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha celebrat la notícia, que considera un "moment excepcional en la lluita contra la Covid-19":

 

 

En una altra piulada, el màxim responsable de l'OMS elogia els Estats Units per una "decisió històrica per a l'equitat en les vacunes, que prioritza el benestar de tothom a tot arreu en un moment crític":

 

 

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (EFE / Salvatore Di Nolfi)

 

Les farmacèutiques cauen a la borsa

Després de fer-se públic l'anunci de l'administració Biden, empreses farmacèutiques que han desenvolupat fàrmarcs contra la Covid-19 com Pfizer, BioNTech, Novavax o Moderna han perdut valor a la borsa.

Els títols de les empreses s'han desplomat arran de la notícia, tot i que més tard han aconseguit remuntar parcialment. Moderna, que durant bona part del dia havia tingut avenços lleugers, ha tancat amb una caiguda del 6,19%. Novamax ha perdut un 4,94% i BioNTech ha tingut un descens del 3,45%.

 

 

Persones passejant per l'exterior de la seu de la borsa de Nova York, a Wall Street
Persones passejant per l'exterior de la seu de la borsa de Nova York, a Wall Street (Reuters / Brendan McDermid)

 

Pfizer també ha caigut amb força en un primer moment, però ha aconseguit recuperar el color verd i ha acabat la sessió amb uns minsos guanys del 0,05%, lluny de la cotització de bona part del dia. Precisament aquesta setmana s'ha sabut que, en els primers tres mesos de l'any, Pfizer ha tingut uns beneficis de més de 4.050 milions d'euros.

Johnson & Johnson, que també comercialitza un fàrmac contra el coronavirus, no s'ha vist afectada de la mateixa manera per l'anunci de l'administració Biden i, després de passar bona part de la sessió en números vermells, ha acabat la jornada amb un retrocés del 0,42%.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsCoronavirus VacunesJoe BidenCovid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut