janquim

Els espanyols que viuen al Japó s'adapten a la situació sense crear alarmisme

Els espanyols que viuen al Japó i expliquen la seva vida diària relaten ara una quotidianitat marcada per l'estalvi d'energia, un entorn de calma per recuperar la normalitat i, encara, el desencís pel tractament informatiu que s'ha donat d'aquesta situació al seu país d'origen.

Actualitzat
Hèctor García ha reprès el seu blog sense els problemes que va tenir quan, a causa d'una demanda molt alta, el seu lloc va "caure". És un indicador d'un cert retorn a la normalitat tot i que el seu Kirai era i encara és seguit per moltes persones.

Autor de dos llibres sobre la seva estada al Japó, es va "refugiar" uns quants dies més al sud, a Fukuoka. Ara, altre cop a la capital japonesa, esmenta les campanyes oficials per l'estalvi d'energia i explica quines mesures han pres a casa i a la feina, a més d'ensenyar un mostrari de rètols que conviden els ciutadans a apagar el llum quan no faci falta. Aquestes restriccions han donat un aire diferent a la nit de Tòquio.

Radiació austríaca

Uns dies abans, comentava que la pluja havia fet incrementar la radiació "però sense depassar mai els nivells que es troben de forma natural a Àustria". Pitjor era, segons el seu relat, la successió de terratrèmols fins al punt que en podien notar tres o quatre cada dia.

García afegia al seu blog fotografies d'alguns prestatges buits als supermercats i anotava que els productes que costava trobar eren l'aigua, la llet i el paper higiènic. Però no ha convertit mai aquest fet en un crit alarmista.

Des del blog Pepinismo no dissimulen les queixes cap als mitjans de comunicació. Hi asseguren que mentre l'atenció s'ha desviat cap a Líbia, "l'únic dany que que hem rebut personalment ha estat l'alarmisme i el sensacionalisme que els mitjans han infligit a les nostres famílies".

Uns quants espanyols residents al Japó ja van formular la seva protesta mitjançant blogs i vídeos, sobretot perquè les famílies pressionaven per aconseguir el seu retorn. Quinze dies després, encara no s'han guarit les ferides i, a més, sorgeix un dubte sobre el comportament dels mitjans en relació amb els drets d'autor. L'ús d'imatges que es troben fàcilment a internet és una qüestió no aclarida encara.

La normalitat a dues hores

Al blog Un gato nipón, un madrileny instal·lat a Tòquio descriu una escena del natural que demostra com els habitants d'aquesta megalòpoli procuren viure amb normalitat i se sorprèn d'aquest contrast entre l'esforç per viure el dia a dia i la realitat sobre milers de morts a només dues hores amb el tren bala. Reconeix una certa inquietud però ja va explicar uns dies enrere les seves raons per no moure's de l'arxipèlag.

Han passat els dies i les seves vides, de cop, sembla que han deixat d'interessar els mitjans de comunicació. Però són allà i continuen escrivint des dels mateixos blogs i comptes de Twitter que van atreure els periodistes quan semblava que el caos es podia ensenyorir del país. De vegades brillen amb detalls humorístics. Sovint donen hiperenllaços de les campanyes per recollir fons.

Vídeos de tots


Al seu voltant, les persones continuen llançant missatges que es refereixen al terratrèmol, al tsunami o als incidents de la central nuclear. Així ho recull un mapa on es localitzen els vídeos desats al YouTube amb etiquetes relatives als mateixos fets. Tot i que s'ha dissenyat per captar etiquetes en anglès, com ja va passar amb el mapa de tuits que es refereixen als mateixos termes. La informació encara flueix mentre els espanyols al Japó s'adapten a la situació.

View Larger Map
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut