Els ERTO s'allarguen fins al setembre, amb l'acord de sindicats i patronal

El pacte rebaixa les quotes a la Seguretat Social a les empreses amb un expedient temporal, però menys que fins ara

Actualitzat

Govern espanyol i agents socials han tancat l'acord perquè puguin continuar els ERTO fins al 30 de setembre. Els sindicats CCOO i UGT i la patronal CEOE han acceptat l'última proposta que l'executiu va presentar aquest dimecres a la taula del diàleg social.

Els agents socials i el govern de Pedro Sánchez estaven obligats a fer-ho abans de dimarts que ve, 30 de juny, que és quan expira la regulació actual dels ERTO associats a la crisi del coronavirus. Amb aquest mecanisme, s'ha evitat que milers de treballadors hagin passat a l'atur i, finalment, s'ha pactat un document perquè continuïn les mesures de protecció.

Les condicions no són les mateixes que fins ara però, després de diversos intents, govern espanyol, sindicats i empresaris han trobat una fórmula

 

La ministra de Treball, Yolanda Díaz
La ministra de Treball, Yolanda Díaz

 

ERTO de força major en cas que hi hagi un rebrot

Segons les primeres informacions, en l'acord entre agents socials i govern hi ha dues novetats: les empreses que encara no han tornat a l'activitat podran mantenir els ERTO de força major total.

A més, si una empresa ha de tancar per un rebrot del coronavirus, es podrà acollir a un ERTO de força major. Aquest ERTO de força major tindrà un descompte de quotes per a les empreses del 80% si la plantilla és inferior a 50 treballadors i del 70% si en té més de 50.

 

 

Exempció de part de les quotes a la Seguretat Social

Una altra de les novetats de l'acord és que, quan tots els treballadors estan inclosos a l'ERTO (de força major total), la cotització a la Seguretat Social s'anirà ampliant progressivament, amb diferències segons el nombre de treballadors.

Fins ara, hi havia una exempció del 100 % de les quotes per a les empreses amb menys de 50 treballadors. Al juliol, serà del 70%, a l'agost del 60% i al setembre del 35%.

A la resta d'empreses, amb més de 50 empleats, les quotes a la Seguretat Social quedaven exemptes en un 75%, fins a final de juny. Al juliol serà un 50%, a l'agost un 40% i al setembre un 25%.

 

Govern, sindicats i patronal a l'acord sobre els ERTO al maig

 

Pel que fa als ERTO de força major parcial, aquells en què ja hi ha treballadors reincorporats però encara no tots, i els ERTO per causes tècniques, organitzatives, econòmiques i de producció les exempcions a les empreses seran les mateixes.

Per a les empreses de menys de 50 treballadors arribarien al 60% per als empleats que tornin a l'activitat i al 35% pels que seguissin a l'ERTO. En el cas de les empreses de més de 50 treballadors, les exempcions serien del 40% per a cada treballador que es reincorpori a la feina i del 25% per als que continuessin en l'ERTO.

D'altra banda, els ERTO de causes objectives passaran a tenir exempcions de quotes, que fins ara només s'aplicaven als ERTO de força major. D'aquesta manera, es vol facilitar la transició dels expedients de força major a expedients de causes objectives, ara que ja ha acabat l'estat d'alarma.

 

 

Prohibits nous contractes

Aquestes novetats s'afegeixen a altres punts que ja s'havien pactat. Les empreses amb un ERTO en marxa no poden recórrer a les hores extra, ni poden externalitzar l'activitat ni fer contractes nous, ni directament ni a través d'una empresa de treball temporal, una ETT.

Es preveu una excepció: es pot contractar o externalitzar una feina en cas que els treballadors de l'empresa no puguin fer-la per formació, capacitació o "altres raons objectives o justificades". Prèviament, se n'haurà d'informar als representants legals dels treballadors.

Això s'aplicarà tant als ERTO de força major com als que siguin per causes objectives. Tots els vinculats a la crisi de la covid són per raons de força major (quan l'activitat de l'empresa es veu paralitzada per ordre de les autoritats o el volum d'absentisme és tal que impedeix l'activitat empresarial)

No es poden acollir en aquest procediment les empreses amb domicili en un paradís fiscal. Tampoc es podran repartir els dividends corresponents a l'exercici fiscal en què s'apliqui l'ERTO, amb algunes excepcions.

 


Més de tres milions de treballadors afectats

A tot l'Estat, s'ha arribat a la xifra de 3,4 milions de persones acollides a ERTO. Molts treballadors s'han anat incorporant progressivament a la feina i ara en quedarien un milió i mig, segons el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá. La ministra d'Economia, Nadia Calviño, va dir que entre divendres i dilluns 150.000 persones havien deixat l'atur temporal.

A Catalunya, s'ha arribat als 725.809 treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació. Segons el departament de Treball, que és l'autoritat laboral competent a Catalunya, un total de 98.048 empreses han presentat expedients temporals.

Encara no se sap exactament quant han costat els ERTO a les arques públiques, però l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha calculat que en total serien 21.400 milions fins al 30 de juny, sumant-hi les prestacions que s'han pagat i el que s'ha deixat d'ingressar en cotitzacions.

 

 

Satisfacció de CCOO i UGT

El secretari general de Comissions Obreres, Unai Sordo, ha valorat de manera "molt positiva" l'acord perquè suposa "un missatge de confiança a la societat" sobre el fet que, "en situacions de màxima dificultat", els agents socials són capaços d'arribar a acords.

Sordo ha assenyalat que els ERTO han salvat centenars de milers de llocs de treball des que va començar la crisi de la Covid-19 i, ara, podran "continuar donant cobertura" a treballadors sense que afecti la prestació per desocupació.

Des d'UGT també es valora positivament l'acord assolit perquè garanteix el manteniment de milions de llocs de treball, tot i que apunten que haurien volgut que la pròrroga hagués estat fins al 31 de desembre.

El sindicat apel·la a la responsabilitat del govern de Pedro Sánchez i dels empresaris perquè "facin tot el possible per restituir, com més aviat millor, l'ocupació hibernada amb la finalitat d'evitar abusos o un mal ús dels ERTO".

 

La patronal hi veu "avenços importants"

Per la seva banda, les patronals CEOE i Cepyme han aprovat per unanimitat la proposta del govern espanyol, que consideren que "presenta avenços importants respecte a la proposta inicial".

En un comunicat, assenyalen que continuen treballant perquè, al setembre, es pugui debatre com s'afrontarà l'últim trimestre de l'any, sempre i quan s'hagi "recuperat tota l'activitat possible".  

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut