Madrid

Els equilibris de Pedro Sánchez per aconseguir la investidura

Insisteix en les crides a la responsabilitat de Ciutadans i PP per a la investidura, però, ara mateix, les converses se centren en Unides Podem, el PNB i ERC

Albert CalatravaActualitzat

De cara a la investidura, Pedro Sánchez insisteix en les crides a la responsabilitat de Ciutadans i, també, del PP. Però el fet és que, ara mateix, l'equació passa, sobretot, per l'acord amb Unides Podem, amb el PNB i també per l'abstenció d'Esquerra, tot i que el discurs oficial de La Moncloa no ha variat. Iglesias insisteix a voler entrar a l'executiu, a l'estil dels acords tancats a les Illes o al País Valencià. 

Pablo Iglesias vol escapolir-se com abans millor de l'oferta socialista d'entrar al futur executiu només amb càrrecs intermedis, sense ministeris. Si el govern del PSOE espera una resposta a la proposta, a Unides Podem no se senten al·ludits, molestos, diuen, per les formes: subratllen que abans de parlar de cadires cal tancar un acord programàtic.

Juan López de Uralde, d'Unides Podem:

"Per nosaltres, és prioritari, en primer lloc, arribar a un acord sobre les qüestions programàtiques. Després ja arribarà el moment de parlar de persones."

I al partit morat sostenen que els reforça el mapa autonòmic que s'està tancant aquests dies. Els socialistes podrien aconseguir governar fins a 11 autonomies, però algunes amb Podem a l'executiu: les Illes, el País Valencià, la Rioja i les Canàries. I aquest és el model que volen exportar per a La Moncloa.

 

 

Al govern del PSOE, però, desconfien de Pablo Iglesias. No volen representants dels morats a la taula del consell de ministres. Amb tot, assumeixen que s'hi hauran de posar d'acord.

I l'equació inclou també el PNB. Després de l'acord a Navarra ja no hi ha obstacles. Però els nacionalistes bascos condicionen el seus vots al fet que el possible acord entre Sánchez i Iglesias no toqui les competències ni la fiscalitat d'Euskadi.
Així, doncs, les converses se centren en Unides Podem, el PNB, i Esquerra..., tot i que, públicament, els socialistes no modifiquen el discurs...

Pedro Sánchez, president del govern espanyol en funcions:

"Demanem a aquells partits que parlen molt de l'estabilitat i del sentit d'estat que exerceixin aquesta vocació de sentit d'estat i facilitin la investidura."

Però alhora saben que necessiten els vots dels independentistes, que poden acabar arrossegant els de Bildu, així que el missatge també es modula...

Isabel Celaá, ministra d'Educació i portaveu del govern espanyol en funcions:

"Tots els escons són legals en aquest país."

I, malgrat la contundència de Pablo Casado i Albert Rivera, a La Moncloa no descarten cap possibilitat. Sobretot si hi ha una investidura fallida, insistiran en la pressió, bàsicament, a Ciutadans, perquè creuen que a la formació taronja no l'afavoreix una repetició d'eleccions.

ARXIVAT A:
Eleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut