El cementiri de Montjuïc, en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
El cementiri de Montjuïc en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
Barcelona

Els enterraments de beneficència es tripliquen en tres anys

En els darrers tres anys el nombre de sol·licituds per acollir-se als enterraments de beneficència que ofereixen els Serveis Funeraris de Barcelona s'ha triplicat. Aquesta modalitat és gratuïta i s'hi poden acollir les famílies que acreditin manca de recursos o responsables de centres de beneficència.

RedaccióActualitzat
En els darrers tres anys el nombre de sol·licituds d'enterraments de beneficència s'ha triplicat. Actualment el cost d'un enterrament és molt alt i això ha provocat que aquests enterraments, que són de franc, s'hagin disparat. Només a la ciutat de Barcelona es van fer més de 490 enterraments de beneficència al llarg del 2012 respecte als 197 de l'any 2010. Aquests enterraments són gratuïts i s'hi poden acollir totes aquelles famílies que acreditin manca de recursos econòmics o aquelles entitats de beneficència que tenen acollides persones fins al final de la seva mort.

Les condicions, però, les posa l'ajuntament i així ho ha explicat Jordi Valmaña, director general de Cementiris de Barcelona, que ha remarcat que qui s'aculli a aquests enterraments no tindrà capella, tanatori o sala de cerimònia; a més ocuparà durant cinc anys un nínxol individual d'un pis més alt, que són els que tenen una sortida al mercat més difícil i solen estar desocupats. Un cop passats aquests cinc anys, les restes seran traslladades a l'ossari general de l'edifici.

Els serveis funeraris es van veure afectats per la pujada de l'IVA, que ara ha passat al 21%, de manera que aquest increment ha fet que el preu final dels sepelis s'hagi incrementat considerablement, fins a arribar al voltant dels 3.000 euros. Moltes famílies no poden afrontar aquesta quantitat tan elevada i han d'optar per recórrer al finançament del servei. Joan Berenguer, el director general de Mémora, propietària d'un 85% dels Serveis Funeraris de Barcelona, ha declarat que el volum de serveis que actualment financen durant 12 mesos sense interessos s'ha doblat durant l'any 2012 i els dos primers mesos de 2013 respecte al 2011.
Anar al contingut