Madrid

Els empresaris reclamen a Zapatero que no aclareixi el seu futur fins al 2012 per no perjudicar l'economia

Trobada econòmica a La Moncloa entre el president espanyol i una quarantena de grans empresaris per analitzar el camí per rellançar l'economia. Zapatero diu que la reunió ha estat positiva i posa l'accent en quatre punts: negociació col·lectiva, internacionalització, competitivitat i formació. Pesos pesants de l'empresariat espanyol com Emilio Botín o Villar Mir li han demanat que no obri el debat successori o un eventual avançament de les eleccions per evitar que la incertesa pugui colpejar la recuperació econòmica.

Actualitzat
José Luis Rodríguez Zapatero ha tornat a reunir els màxims responsables de la quarantena d'empreses espanyoles més grans. Són gairebé les mateixes cares que en la primera reunió, moltes de catalanes, i amb novetats com ara el president dels empresaris, Joan Rosell. Els empresaris i el govern coincideixen a dir que ara l'economia espanyola està millor que al novembre.
Ho raonen dient que l'austeritat i les reformes estan donant els seus fruits i han coincidit que s'ha de continuar per aquest camí.

Pesos pesants com Botín o Villar Mir han demanat a Zapatero que no avanci les eleccions ni obri el debat de la seva successió i que exhaureixi la legislatura per no danyar la recuperació. La política no ha de perjudicar l'economia, un missatge compartit pel president.

En la roda de premsa posterior a la trobada, Rodríguez Zapatero ha esquivat el tema successori i ha dit que el calendari polític mai passarà per davant de les reformes econòmiques que s'han de dur a terme de manera urgent.

Durant gairebé quatre hores de reunió, s'ha parlat d'energia, de la negociació col·lectiva o de l'establiment de 30.000 beques per a joves amb baixa qualificació acadèmica per treballar en grans empreses, i el Santander s'hi ha compromès amb 2.000. I també de flexibilitzar els horaris comercials.

D'aquí a tres mesos es repetirà aquesta reunió.

Preguntat sobre per què en aquestes reunions no hi tenen cabuda els petits empresaris, Zapatero ha contestat que són les grans empreses i només elles les que tenen la força, la responsabilitat, el compromís i l'esforç per ajudar Espanya a sortir de la crisi.
Anar al contingut