Una representació de la sonda Hope Probe orbitant Mart (Reuters/Ahmed Jadallah)

Els Emirats Àrabs, cinquè país del món en arribar a Mart

La Hope Probe orbita el planeta vermell després de set mesos i prop de 500 milions de quilòmetres de viatge, per fer el primer mapa complet de l'atmosfera

Actualitzat

Els Emirats Àrabs han enviat amb èxit una sonda a Mart. És el cinquè país d'aconseguir-ho i el primer del món àrab. Durant els propers quatre anys, orbitarà al voltant de Mart per recollir informació sobre l'atmosfera, el clima i les estacions. 

La sonda Hope Probe orbita des d'aquest dimarts el planeta Mart. Hi ha arribat després de set mesos i 494 milions de quilòmetres de viatge. La seva missió és recollir informació sobre l'atmosfera del planeta vermell, el clima i les estacions, amb l'objectiu de descobrir per què Mart va perdre gran part del seu oxigen i, per tant, gran part de la seva aigua.  

 

El programa Mars forma part dels esforços dels Emirats Àrabs Units per desenvolupar les seves capacitats científiques i tecnològiques i reduir la seva dependència del petroli. L'Agència Espacial dels Emirats Àrabs Units fins i tot té un pla per a un assentament a Mart el 2117.

 

Èxit, no sense problemes

L'intent va tenir un 50% de probabilitats de fracassar, segons havia dit el governant de Dubai i el vicepresident dels Emirats Àrabs Units, el xeic Mohammed bin Rashid al-Maktoum. Per entrar a l'òrbita de Mart, la sonda necessitava cremar aproximadament la meitat dels seus 800 kg de combustible a bord per frenar prou per no excedir-se, la part més perillosa del viatge.

La missió Emirates Mars, que ha costat uns 200 milions de dòlars, va llançar la Hope Probe el 19 de juliol passat des d'un centre espacial de l'illa japonesa de Tanegashima.

El llançament de la sonda es va fer des del Japó, el juliol del 2020 (Reuters/Ahmed Jadallah)

La ministra d'Estat de Tecnologia Avançada i presidenta de l'Agència Espacial dels Emirats Àrabs Units, Sarah al-Amiri, ha concretat que les primeres dades i imatges trigaran unes setmanes en arribar i no es podran fer públiques fins al setembre. L'objectiu és proporcionar una imatge completa de l'atmosfera marciana per primera vegada, estudiant els canvis diaris i estacionals.

 

Ràpid desenvolupament espacial

La fita coincideix el mateix any que es compleixen 50 anys de la independència de la Gran Bretanya i de la fundació de la federació dels Emirats Àrabs Units, que agrupa set emirats, inclòs Dubai.

Els Emirats Àrabs Units van anunciar per primera vegada els plans de la missió el 2014 i van llançar un Programa Espacial Nacional el 2017 per desenvolupar experiència local. La seva població de 9,4 milions d'habitants, la majoria treballadors estrangers, no té la base científica i industrial de les grans nacions espacials. Per desenvolupar i construir la Hope Probe, els Emirats i el Centre Espacial Mohammed bin Rashid (MBRSC) de Dubai han treballat amb institucions educatives dels Estats Units.

Hazza al-Mansouri es va convertir en el primer emiratià a l'espai el 2019 quan va volar a l'Estació Espacial Internacional.
 

Les sondes de Mart, llançades per la Xina i la NASA just després de la sortida de la dels Emirats Àrabs Units aquest juliol, també està previst que arribin al planeta aquest mes.
 

 

ARXIVAT A:
CiènciaTecnologia
Anar al contingut