Els efectes de l'addicció a internet dels menors pel confinament es veuran al setembre

Al Servei de Psiquiatria de l'Hospital Clínic han detectat un abús de les pantalles per rebaixar l'ansietat o l'agressivitat durant el confinament

Georgina PujolActualitzat

Durant el confinament, nens i joves han fet molt ús d'internet, xarxes socials i videojocs. Molts pares els ho han permès per afavorir la convivència. Les pantalles han fet possible combinar el teletreball i tenir cura dels infants, sense anar a escola i sense poder sortir de casa. A més, s'han convertit en la nova manera de fer els deures i de fer vida social, a través de les vídeotrucades. 

Àstrid Morer, psiquiatra infantil de l'Hospital Clínic de Barcelona, assegura que "s'ha abusat de les pantalles per assegurar la bona convivència de la famíla". Reconeix, però, que no sap "què hauria passat durant el confinament si no hi haguéssin hagut tablets, ni mòbils...".

Roger Gomis i Gala Riera són conscients que són molt afortunats, perquè tenen feina. Han pogut teletreballar, però a un ritme de vuit hores diàries. I combinant-ho amb la cura dels seus dos fills, un nen de 5 i una nena de 9 anys. Se sentien desbordats, durant l'estat d'alarma, havent de fer vídeotrucades, escriure e-mails i portar tant la casa com els nens.

"La feina havia de sortir i, amb els nens, hem fet el que hem pogut.", diu en Roger. La Gala explica que els seus fills no entenien què feia tantes hores asseguda davant l'ordinador. Que l'interrompien cada mitja hora perquè els fes cas. "Em sabia molt de greu, perquè, al final, s'estaven 8 hores mirant la tele.". 

"Pensava: quan pugui estar al 100% per a tu, ja hi estaré." 

En Roger també explica que hi ha moments que es fa difícil supervisar què miren els nens a la tele o a internet: "De tant en tant, em trobava el meu fill de 5 anys mirant com construir cabanes de bambú al YouTube; coses que no sabia ni que existien.". 

La psiquiatra infantil Àstrid Morer opina que ha estat "una etapa en què es tractava de sobreviure, cosa que deixarà impacte". 

Al Servei de Psiquiatria i psicologia infantil i juvenil de l'Hospital Clínic sí que han detectat un abús de les pantalles, perquè els pares ho han vist com una ajuda per rebaixar l'ansietat o l'agressivitat. Els infants més vulnerables a l'addicció són aquells que ja tenen problemes de salut mental. El nombre de casos que tracten en aquesta unitat ha augmentat significativament en els últims cinc anys. 

 

El temps que passen els infants davant les pantalles ha augmentat amb el confinament
El temps que passen els infants davant les pantalles ha augmentat amb el confinament


Com es detecta l'addicció a internet? 

"Es medeix pel que passa al nen o a l'adolescent quan li prens la pantalla: unes crisis d'irritabilitat bestialsl, mai no en té prou, del temps que se li permet fer-ne ús... Els adolescents, sobretot, capgiren les seves hores de son i vigília... I la més important, que et desadaptis a la teva vida tan social com acadèmica", assegura la doctora Morer.   

Com se'n desenganxen?

Però com se'n desenganxem, ara, aquests infants i adolescents que han passat tot el confinament en companyia de les pantalles? La psiquiatra infantil de l'Hospital Clínic ens diu que s'ha de fer progressivament i aprofitant els canvis, com ara, les vacances.

"Sempre s'havia dit que el més aconsellable és que els infants facin ús d'internet o dels videojocs durant una hora i mitja o dues hores màxim, al dia. Doncs, això és el que hem de recuperar a poc a poc."

Creu que una bona manera és buscar activitats que els engresquin i fer-les en famíla. "Treballar amb petits objectius i premiar les bones conductes. Als nens, hi ha moltes coses que els motiven, com ara anar a jugar amb un amic, fer una activitat de natura amb els pares, sortir a fer una volta amb bici..."

Quan acabi de passar aquesta primera onada de la pandèmia per Covid-19, i si al setembre, els infants i joves poden tornar a l'escola amb relativa normalitat, és quan es veuran les repercussions dels comportaments addictius a internet durant el confinament.

 

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus Internet
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut