La JEC ha donat ordres sobre les paraules que poden dir els professionals de la CCMA
La JEC ha donat ordres sobre les paraules que poden dir els professionals de la CCMA
Sant Joan Despí

Els efectes de la decisió de la Junta Electoral Central sobre TV3 i Catalunya Ràdio

La JEC, formada per 8 jutges del Suprem i cinc catedràtics proposats pels partits, ha prohibit als mitjans públics l'ús d'expressions com "consellers empresonats" per parlar del govern destituït pel 155

Xavi RosiñolActualitzat

A partir d'ara, els membres del govern destituït pel 155 ja no es podran anomenar ni "president" ni "consellers", per ordre de la Junta Electoral Central. TV3 i Catalunya Ràdio tampoc no poden dir "consellers empresonats" als que estan en presó preventiva a Estremera i Alcalá-Meco.

La JEC ha esmenat la Junta de Barcelona, i ha estimat, en part, un recurs presentat per Ciutadans. Lluís Caelles, president del Consell Professional de TV3, creu que es vulnera clarament la llibertat d'expressió: 

"La base de qualsevol relat són les paraules. La del relat periodístic, també. I, per tant, quan ve la Junta Electoral Central i ens diu quines paraules podem fer servir en un relat periodístic i quines no, el que jo penso és que està vulnerant la llibertat d'expressió d'una manera flagrant."

La Junta Electoral Central està composta per 8 jutges del Tribunal Suprem triats per sorteig, un dels quals és el president. I cinc catedràtics designats pel Congrés: dos pel PP, 1 pel PSOE, 1 per Units Podem i 1 més de Ciutadans. 

Una altra resolució de la junta central també contradiu la de Barcelona. Ciutadans va denunciar que TV3 emetés en directe la manifestació per la "Llibertat dels presos polítics", l'11 de novembre. 

TV3 va al·legar que, dies abans, també havia emès una altra manifestació per la unitat d'Espanya. I la junta de Barcelona va trobar que això compleix els principis de pluralisme, igualitat, proporcionalitat i neutralitat. 

En canvi, la junta central diu que la cobertura de la manifestació per la llibertat dels presos és partidista, i no vol tenir en compte que TV3 també va difondre la protesta per la unitat d'Espanya, perquè, diu que aquella no la va denunciar ningú. El cap d'informatius de TV3, David Bassa, considera que aquest fet demostra el "biaix" de la JEC: 

"El biaix i la intencionalitat de la Junta Electoral queda claríssim quan se'ns fiscalitza per cobrir una manifestació per la llibertat dels presos polítics independentistes i, en canvi, no se'ns fiscalitza quan cobrim una informació per la unitat d'Espanya. És a dir, la Junta Electoral fiscalitza els informatius de TV3 només quan cobreix informacions vinculades a l'independentisme." 

A més, Hisenda reclama ara a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals l'IVA deduït entre els anys 2015 i 2017. Són 167 milions d'euros. La presidenta del comitè d'empresa de TV3, Roser Mercader, adverteix que fer front a aquest import farà "realment difícil" la tasca de TV3 com a mitjà públic:   

"El nou càlcul de l'IVA que plantegen per al 2018, sumat al dèficit més que probable, ja segur, d'ingressos per publicitat que no es compliran, ens posa en una situació realment difícil, sinó inviable, per assumir tota la tasca que tenim encomanada com a mitjà públic." 

La Corporació considera que l'Agència Tributària posa en risc la viabilitat dels mitjans públics de Catalunya. 

ARXIVAT A:
Procés catalàEleccions 21DGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut