Meritxell Serret i Lluís Puig
Meritxell Serret i Lluís Puig
Brussel·les

Els dubtes que la justícia belga planteja a Llarena per a l'entrega de Puig i Serret

Actualitzat

Nou entrebanc per a Pablo Llarena. En un escrit adreçat al Tribunal Suprem el 12 d'abril, la fiscalia belga planteja al Suprem que té dubtes sobre l'enviament dels exconsellers a Espanya pels delictes de desobediència i corrupció, i que n'espera una resposta clara.

El document, al qual ha tingut accés TV3, pràcticament avança a Llarena que l'entrega per desobediència és pràcticament impossible perquè allà no és cap delicte. A Meritxell Serret i Lluís Puig, se'ls acusa d'un delicte de desobediència i malversació.

"L'entrega es limita a aquests dos delictes específics per sospitós?

"En aquest context, puc informar-lo de manera immediata que la desobediència, en qualsevol cas, no pot donar lloc a l'entrega, ja que aquest delicte no està recollit en la legislació belga, la qual cosa significa que el principi de doble tipicitat no es complirà. Això implicaria que per a Serret i Puig, l'únic delicte restant seria el de malversació de fons públics.

"De la mateixa manera, puc informar-lo que, malgrat la interpretació que se'n pugui donar d'acord amb la legislació espanyola, el delicte genèric de 'corrupció' no pot constituir la base per a l'entrega. Aquesta qualificació de fet delictiu, en efecte, clarament no és aplicable segons el dret belga, fins i tot de manera genèrica."

Llarena s'hauria de centrar només en la malversació, que Montoro nega que existeixi.

En el text que ha enviat a Llarena, la justícia belga planteja dubtes perquè les ordres de detenció europees són incompatibles amb les nacionals:

"El text de les ordres de detenció europees és força diferent del text de les ordres nacionals. De fet, no són compatibles en absolut, cosa que suscita importants preguntes a la llum de la jurisdisprudència de l'afer Bob-Dogi del Tribunal Europeu de Justícia."

I planteja altres dubtes perquè, amb la mateixa descripció dels fets, planteja delictes diferents per a Puig i Serret i per a Toni Comín, a qui s'acusa dels delictes de rebel·lió i malversació,

"Les noves ordres de detenció europees mencionen només dues qualificacions de fets delictius per sospitoses. Aquestes qualificacions, a més, difereixen entre els sospitosos, tot i que es basen en la mateixa descripció dels fets."

Davant tot plegat, el magistrat admet que no pot determinar l'abast de l'extradició:

"En aquest moment, no podem, sens dubte, determinar l'abast de l'entrega sol·licitada per Espanya."

La justícia belga va ajornar fins al 16 de maig la vista preliminar per estudiar les peticions d'extradició d'Antoni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret.

Meritxell Serret i Lluís Puig, juntament amb Toni Comín, van quedar en llibertat el 5 d'abril, amb l'obligació d'estar localitzables i de tenir residència a Brussel·les, i sota la prohibició de sortir del país.

Notícia relacionada: El TC no suspèn el vot delegat de Puigdemont i Comín tot i acceptar el recurs de Cs

ARXIVAT A:
Procés catalàEleccions 21D
Anar al contingut