Els drets dels assaltants de Blanquerna s'han vulnerat, segons el Constitucional
Atac al centre cultural Blanquerna la Diada del 2013

Els drets dels assaltants de Blanquerna s'han vulnerat, segons el Constitucional

Els 14 condemnats estan en llibertat després que la condemna del Suprem quedés suspesa a l'espera del pronunciament del TC sobre el seu recurs d'empara

Actualitzat

El Tribunal Constitucional ha donat empara als assaltants del centre cultural Blanquerna de Madrid perquè considera que es van vulnerar els seus drets.

El tribunal estima parcialment el recurs que van presentar perquè el Tribunal Suprem va elevar la pena imposada sense haver-los escoltat de nou, segons ha confirmat TV3 i ha avançat la cadena SER.

L'ingrés a la presó dels 14 condemnats justament no s'havia dut a terme perquè estava en suspens a l'espera d'aquest pronunciament del Tribunal Constitucional. Ara, el TC dictamina que el Suprem ha de tornar a dictar sentència.

El Suprem va elevar fins a gairebé 4 anys de presó la sentència imposada per l'Audiència de Madrid, que al seu dia els va imposar condemnes d'entre sis i vuit mesos. El Suprem va argumentar com a elements que agreujaven el delicte "la intolerància cap a la ideologia catalanista dels convocants de l'acte, fins al punt d'arribar a impedir-lo".

 

 

Segons fonts jurídiques, els magistrats del Constitucional han aplicat en aquesta sentència la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans arran del conegut com a cas Atutxa, en relació amb l'expresident de Parlament Basc Juan María Atutxa. Va establir que un tribunal de segona instància (en aquest cas el Suprem) no pot modificar la pena basant-se en circumstàncies subjectives que concerneixen els interessats sense escoltar-los.

Els fets van passar durant l'11 de Setembre del 2013 al Centre Cultural Blanquerna a Madrid. Un grup d'ultradreta va irrompre en l'acte quan el delegat del govern es disposava a pronunciar el seu discurs. Els assaltants es van obrir pas violentament entre el públic i van destrossar l'escenari, i van tirar a terra la senyera i el faristol.

Després d'uns minuts van marxar, però, just abans d'abandonar l'edifici, van llançar gasos lacrimògens.

Un dels condemnats que s'ha salvat d'ingressar a la presó és Íñigo Pérez de Herrasti, dirigent del partit d'extrema dreta Alianza Nacional. Es dona la circumstància que Pérez de Herrasti és cunyat de l'exministre d'Educació Íñigo Méndez de Vigo i cosí de l'exministre de Defensa Pedro Morenés.

Aquest és el text íntegre de la sentència:

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut