Jamie Lee Curtis, Brendan Fraser, Ke Hui Quan i Michelle Yeoh (Reuters/Carlos Barria)

Els discursos dels Oscars: del reconeixement de la veterania a retorns emotius

Els Oscars premien actrius en la seixantena, artistes asiàtics i la tornada davant les càmeres de dos actors

Juli Rodés AlmerActualitzat

Han hagut de passar 95 anys, des que l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood va començar a repartir Oscars, perquè una actriu asiàtica en guanyi un per primera vegada.

L'afortunada ha estat Michelle Yeoh, veterana de pel·lícules d'acció a qui havíem vist, fa 25 anys, a "El demà no mor mai", de la saga James Bond.


Reconeixement de la veterania

I és que Yeoh fa dècades que és actriu: té 60 anys, un fet que ella mateixa ha destacat en el discurs d'acceptació del premi.

Michelle Yeoh, Oscar a la millor actriu protagonista (Reuters/Carlos Barria)

"Senyores, no deixeu que ningú us digui mai que ha passat el vostre millor moment", ha dit en recollir l'Oscar a millor actriu protagonista.

Ho ha fet, a més, tres hores després que Jamie Lee Curtis hagués recollit l'Oscar a millor actriu de repartiment, la primera estatueta de la seva carrera, als 64 anys.


"Mama, he guanyat un Oscar"

Reconeixement a actrius veteranes i reconeixement també als artistes asiàtics, tots de la mà de la triomfadora de la nit, "Tot a la vegada a tot arreu", que té dos directors, un dels quals és asiàtic, Daniel Kwan. L'altre integrant d'aquest tàndem conegut com "els Daniels" és Daniel Scheinert, per cert.

A més de Yeoh també hi treballa Ke Huy Quan, actor vietnamita que s'ha emocionat dalt de l'escenari en veure reconegut el seu treball davant de les càmeres amb l'Oscar al millor actor de repartiment

Ke Hui Quan, Oscar al millor actor de repartiment (Reuters/Carlos Barria)

Huy Quan, que molts espectadors deuen recordar com el nen d'"Indiana Jones i el temple maleït", ha recordat que el seu viatge fins a Hollywood "va començar en un vaixell" i va passar per una estada d'"un any en un camp de refugiats".

Després de triomfar de jovenet, però, ningú li oferia papers, i va continuar al cinema, però darrere les càmeres. Ara, aquest reconeixement en el seu retorn l'ha emocionat.

Jamie Lee Curtis, Oscar a la millor actriu de repartiment (Reuters/Carlos Barria)

"Mama, acabo de guanyar un Oscar!", ha dit, després d'explicar que la seva mare té 84 anys i estava mirant la cerimònia des de casa. "Diuen que històries com aquesta només passen a les pel·lícules, però m'ha passat a mi", ha afegit.

Jamie Lee Curtis també ha tingut un record per als seus pares, ja morts, Tony Curtis i Janet Leigh, tots dos nominats però mai premiats. Mirant amunt, entre llàgrimes, ha dit: "Acabo de guanyar un Oscar."


"O sigui que el multivers és així"

L'altre premiat molt emocionat en recollir l'Oscar ha estat Brendan Fraser, premi al millor actor protagonista per "La ballena", de Darren Aronofsky, on interpreta un professor de llengua amb obesitat mòrbida que mira de reconnectar amb la seva filla adolescent.

El seu també és un retorn davant les càmeres després de l'èxit obtingut anys enrere amb pel·lícules com "Viatge al centre de la Terra" o la trilogia de "La mòmia".

Brendan Fraser, Oscar al millor actor protagonista (Reuters/Carlos Barria)

A partir d'aquí, però, Hollywood li va girar l'esquena i va venir una dècada d'ostracisme i depressió a la qual es va referir al gener en un emotiu discurs quan va recollir el premi de l'Associació de Crítics dels Estats Units i el Canadà.

Aquesta nit Fraser s'ha mostrat molt agraït a tot l'equip de "La ballena". També als fills i la dona, als quals ha agraït que l'estiguessin vigilant "des de la superfície" mentre ell "és com si hagués estat en una expedició al fons de l'oceà".

Abans, tot just pujar a l'escenari, ha fet broma amb els premis que s'havia endut "Tot a la vegada a tot arreu" --i encara en faltaven dos-- i ha exclamat: "O sigui que el multivers és així", segurament en referència a la sensació d'irrealitat d'estar recollint un Oscar després de la seva peripècia vital.

 

ARXIVAT A:
CinemaPremis Oscar
Anar al contingut