Comillas

Els dirigents d'Europa aplaudeixen les mesures de Zapatero per combatre la crisi

José Luis Rodríguez Zapatero ha estat rebut amb una xiulada del públic en la seva arribada a la cimera Unió Europea-Mèxic. Era l'expressió del descontent per les mesures per combatre la crisi, que el president espanyol va anunciar dijous passat. La crítica del públic ha estat contrarestada amb aplaudiments d'altres persones i, també, amb els elogis del president de la Unió Europea, Herman van Rompuy, i de José Manuel Durão Barroso, president de la Comissió Europea, que valoren positivament l'estratègia d'estalvi espanyola. Zapatero ha assegurat, des de Mèxic, que les pensions no perdran poder adquisitiu i que les mesures eren inevitables.

Actualitzat
El president Zapatero ha encaixat amb confiança la xiulada que l'esperava a l'arribada a la cimera Unió Europea-Mèxic. Ha dit estar convençut que les mesures d'estalvi són necessàries i que espera que els ciutadans les acceptin. Segons Zapatero, les pensions no perdran poder adquisitiu durant la present legislatura, perquè el 2009 es van revaloritzar per la baixa inflació, tal com succeirà enguany.

A la pregunta sobre si el rebuig social a les mesures d'estalvi podria fer canviar la decisió de tirar-les endavant, Zapatero ha insistit que l'objectiu de reduir el dèficit és "imprescindible per a Espanya en el seu futur immediat". Segons ell, la recuperació econòmica exigeix mesures "difícils i dures".

Zapatero ha considerat "lògic" que les persones afectades per les retallades, anunciades per l'executiu dijous passat, vulguin exigir explicacions. També ha acceptat que les crítiques puguin tenir un impacte en les enquestes, algunes de les quals donen al Partit Popular un avantatge de més de nou punts respecte al PSOE en intenció de vot. Zapatero ha assegurat no sentir-se preocupat per aquest tipus de sondejos.

El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, han valorat les mesures espanyoles com a "valentes" i d'anar "en la bona direcció". Van Rompuy ha volgut deixar clar que la situació d'Espanya és "molt diferent" de la de Grècia. Pels dirigents europeus, el govern de Zapatero no tenia cap altra opció que anunciar aquestes mesures, que suposaran un estalvi de 15.000 milions d'euros, ja que "els dèficits elevats posen en perill la consolidació del creixement".

Les mesures anunciades per Zapatero per reduir el dèficit es concretaran dijous amb l'aprovació per part del Consell de Ministres d'un decret llei que inclou la reducció del 5% de mitjana en els sous dels funcionaris, la congelació de les pensions el 2011 i la reducció d'un 15% en els salaris dels membres de l'executiu, entre altres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut