Els diputats cobren dietes per desplaçaments sense anar al Parlament, denuncia la CUP

D'altra banda, els grups no s'han posat d'acord a com incorporar complements ara exempts de tributació al seu sou

RedaccióActualitzat

Arran de l'escàndol al Parlament per les jubilacions daurades d'alguns treballadors, ara s'ha obert un altre front de polèmica. La CUP denuncia que els diputats del Parlament continuen cobrant dietes per assistir a la cambra, tot i que moltes sessions són telemàtiques per la pandèmia.

Aquest fet ja es va denunciar durant el confinament. De fet, a instàncies del president en aquell moment, Roger Torrent, es va acordar que voluntàriament part del sou dels diputats anés destinat a la lluita contra la covid, i aleshores ho van fer tots els grups. Va acabar esdevenint un miratge.

La mesa del Parlament de l'anterior legislatura es va comprometre a revisar-ho, però a dia d'avui encara no ha canviat res.

Per tot plegat, els cupaires reclamen que a la mesa de dimarts es porti una proposta i que es voti, i titllen d'hipòcrita que només es posi el focus en les condicions laborals dels funcionaris del Parlament, com ha assegurat a Twitter Pau Juvillà, secretari de la mesa:

Actualment, cada diputat rep una quantitat fixa en funció del lloc on viu per desplaçament i pernoctació, tant si es desplaça com si no, sense cap justificant. Aquest complement varia en funció de la distància que hi ha entre el seu domicili i el Parlament.

Així, varia des dels 16.975,56 euros l'any que perceben els qui viuen dins l'àrea metropolitana, fins als 23.895,12 euros anuals si el domicili és a més de 191 quilòmetres de la cambra.

Entremig, encara hi ha dues franges més: si el diputat viu a una distància de fins a 80 quilòmetres, cobra 22.070,76 euros anuals més; i si viu a una distància d'entre 81 i 190 quilòmetres, percep 23.694,48 euros.

 

Aquests diners s'afegeixen al sou base de cada diputat, 2.921 euros mensuals. A més, cobren uns plusos si tenen responsabilitats afegides. És el que s'anomena complement per càrrec de representació.

Per exemple, un president de grup té un plus de 2.936,30 euros al mes; el president d'una comissió legislativa, 732,58 euros mensuals. Tot són xifres que consten a la web del Parlament.


Dietes per desplaçaments que no tributen

A més, els complements per desplaçaments estan exempts de tributació. I això també ha estat motiu de debat polític els últims mesos. De fet, a l'octubre, el Parlament va aprovar el seu pressupost per al 2022 i preveia una reformulació de les dietes dels diputats: s'incorporaven al sou dels diputats i, per tant, quedarien subjectes a la tributació de l'IRPF.

Ara bé, deixava en mans dels grups polítics acordar com fer-ho i l'any ha començat sense que hagin trobat cap solució.

L'actual presidenta, Laura Borràs, també està d'acord a racionalitzar el sistema de dietes.


Entre 935 i 1.959 euros mensuals al Congrés

Al Congrés dels Diputats, els 350 parlamentaris tenen dret a rebre dietes o complement al sou base, una partida que suposa un cost de 635.000 euros mensuals.

Els diputats electes per Madrid reben mensualment 935 euros en concepte de dietes, mentre que els de la resta de l'estat en cobren 1.959.

Així s'explica en aquest vídeo del "Telenotícies vespre":

 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut