Els detalls del pla d'oci nocturn aprovat pel Procicat: distància a la pista i a la barra

Els representants de les sales consideren que es tracta d'un pla "arcaic i desfasat" que no contempla fer tests previs de coronavirus: "És impossible garantir la distància en un local d'oci nocturn"

RedaccióActualitzat

El Procicat ha aprovat, finalment, el pla sectorial per a la represa de l'oci nocturn, l'únic sector que encara no en tenia i que encara no ha pogut reobrir.

El pla recull mesures generals per a l'obertura de locals i establiments que funcionin com a discoteques, sales de ball, sales de festes amb espectacles, bars musicals o karaokes.

Com que la principal via de transmissió del coronavirus és l'aèria, en aquests locals caldrà garantir la renovació dels fluxos d'aire amb sistemes de ventilació i renovació de l'aire: fer que entri aire exterior tant com sigui possible, mitjançant ventilació natural o sistemes de climatització.

Es recomana ventilar els espais amb la màxima freqüència possible, com a mínim 3 vegades al dia durant 10 minuts. I cal iniciar la ventilació 2 hores abans de l'obertura del local i mantenir-la 1 hora després del tancament, si és possible.


​Distància d'un metre i mig

L'aforament prendrà com a base el que tingui autoritzat cada local i haurà de garantir que es pugui mantenir la distància entre les persones.

Als locals amb aforament de més de 500 persones, la pista de ball haurà d'estar perimetrada amb elements lleugers, com, per exemple, un cordó, i haurà de disposar d'un punt d'entrada i un punt de sortida clarament diferenciats.

Els usuaris hauran d'anar amb mascareta i mantenir una distància d'1,5 metres excepte si són de la mateixa bombolla de convivència. A les pistes de ball, no es podrà consumir begudes.

A la barra també s'haurà de garantir la distància interpersonal d'1,5 metres com a mínim, excepte si s'és bombolla. I s'haurà d'intensificar la neteja i la desinfecció.

Barra de la discoteca Totem de Tarragona, el 13 de juny del 2020 (ACN/Eloi Tost)


Es promouran el pagament amb targeta i les comandes digitals. La mascareta només es podrà treure, puntualment, en el moment de prendre la consumició.

Pel que fa al control d'accés, en locals amb un aforament superior a 500 persones serà obligatori tenir algun sistema telemàtic de venda anticipada i reserva nominativa d'entrades, "per facilitar una traçabilitat dels assistents en cas de rebrot". En locals amb un aforament inferior, només serà recomanable.

En cas que hi hagi cues, s'aplicaran mecanismes per garantir que es mantingui la distància de seguretat a l'exterior del local i exigir l'ús de mascareta. I s'hauran d'establir fluxos diferenciats d'entrada i de sortida, amb el mínim contacte possible entre tots dos.

Decepció als locals nocturns

La patronal d'oci nocturn més representativa a Catalunya, Fecasarm, es mostra decebuda per les mesures. "Es tracta d'un pla arcaic i desfasat. Ni tan sols incorpora els testos previs [de detecció del coronavirus] com a mesura per accedir al local", es lamenta el secretari general de l'entitat, Joaquim Boadas de Quintana. "El fet d'obligar a passar un test previ hauria evitat aquest tema de guardar distància de seguretat", justifica. "Els hi hem dit moltes vegades, és impossible garantir que hi hagi distància de seguretat entre les persones en un local d'oci nocturn."

El representant de les sales d'oci nocturn es mostra partidari de l'ús d'un codi QR que permetés fer traçabilitat de les persones sense identificar-les i en canvi "s'obliga a un registre manual de les persones que vulnera la protecció de dades i vulnera el dret a la intimitat", denuncia.

Segons Boadas de Quintana, aquests 14 mesos d'inactivitat a les sales ha suposat el tancament d'un 20% del sector, però augura que pot arribar passat l'estiu al 70% de locals d'oci nocturn de Catalunya si no poden obrir de manera "urgent i amb unes condicions rendibles".


Pendents de l'aixecament de l'ordre ministerial

El pla, però, està supedita, segons la Generalitat, a l'aixecament de l'ordre ministerial que obliga a mantenir tancades les discoteques i sales de ball i que es va decretar a l'agost, amb l'aval de totes les comunitats autònomes.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, lamentava aquest dilluns que l'oci nocturn sigui l'únic sector que continua tancat i va demanar calma perquè, amb el pla aprovat, encara no es pot fer efectiva la reobertura, que depèn de l'evolució de la pandèmia.
 

El veto s'aixecarà "quan arribi el primer millor moment possible", va afirmar. Però es va mostrar convençut que "segur que no serà gaire lluny", gràcies a la bona evolució de les dades i al ritme que ha agafat la campanya de vacunació, juntament amb l'arribada de la calor.

Representants del sector de l'oci nocturn es van manifestar dilluns a la tarda a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per reclamar la reobertura dels locals. El sector es reivindica com una "alternativa segura" a les festes al carrer.

ARXIVAT A:
ProcicatDesescaladaCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut