Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Barcelona

Els detalls de les propostes de Constitució catalana

RedaccióActualitzat

El jutge Santiago Vidal ha presentat el projecte de Constitució catalana que ha elaborat amb altres juristes. Entre els punts més destacats de la seva proposta, que s'ha basat sobretot en models de Constitució de països nòrdics, hi ha la prohibició de les majories absolutes, una aposta per les llistes electorals obertes i una limitació dels càrrecs a dues legislatures de cinc anys.

També s'ha donat a conèixer la proposta de Constitució que ha elaborat el professor de Ciències Polítiques Oriol Vidal-Aparicio. Aquestes dues propostes estan penjades a internet (unanovaconstitucio.cat i consitucio.cat) perquè els ciutadans hi puguin fer aportacions.

Ens fixem en les semblances i les diferències.

Model d'estat

Totes dues plantegen una república amb una única cambra, el Parlament. Però la que ha elaborat el grup encapçalat pel jutge Santiago Vidal preveu una república no presidencialista, amb un president elegit pels ciutadans i amb atribucions representatives. El cap de l'executiu l'assumiria un primer ministre escollit pel Parlament. 

La Catalunya que dibuixa l'equip del professor Oriol Vidal-Aparicio, de la universitat nord-americana de Glendale, a Arizona, en canvi, planteja un model presidencialista, una única figura representativa i legislativa, que també assumiria el comandament militar.

Llistes electorals

El grup de Vidal fa una aposta per les llistes electorals obertes i una limitació dels càrrecs a dues legislatures de cinc anys, mentre que la de Vidal Aparicio dibuixa un Parlament més gran i legislatures de quatre anys.

Santiago Vidal també proposa limitar les majories absolutes al 49% dels escons i la celebració de referèndums revocatoris per part de la ciutadania si considera que els seus representants no compleixen les seves promeses.

La llengua

Coincidència total pel que fa a la llengua, amb el català com a oficial i cooficials el castellà i l'aranès oficial a la Vall d'Aran.

Exèrcit?

En matèria de seguretat tornen les diferències: cal que una Catalunya independent tingui exèrcit? Dues visions confrontades. La del grup del jutge Vidal el descarta. La del professor Vidal, l'accepta.

Esmenes a la web

Les deus propostes estaran penjades a la web unanovaconstitucio.cat que estarà operativa a partir de dilluns. Els ciutadans podran fer-hi esmenes. Fins a un màxim de cinc. 

Al final, el text es lliurarà al Parlament. L'objectiu és que, si la ciutadania opta per la independència de Catalunya, un Parlament constituent pugui fer servir un text com a punt de partida per a l'elaboració de la nova Constitució.

A més a més, un grup juristes per la independencia estan treballant en una Constitució provisional, que hauria de regir durant el període de transició en cas de trencament unilateral per part de Catalunya. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut