Barcelona

Els detalls de la consulta del 9-N

El decret de la convocatòria de la consulta inlou dos annexos que responen totes les preguntes sobre la consulta: qui pot votar? quan? com és la papereta? quant cobraran els membres de la mesa?

RedaccióActualitzat

La convocatòria de la consulta és una realitat i el govern ha posat en marxa tota la maquinària per al 9-N. Un parell d'hores després que el president Artur Mas ha firmat el decret de convocatòria, s'ha publicat el text íntegre, amb dos annexos. En el document s'hi poden trobar tots els detalls d'una cita històrica, fins i tot la mida dels sobres per votar.

La pregunta i la papereta

El decret convoca la consulta sobre el futur polític de Catalunya per al dia 9 de novembre, i posa en negre sobre blanc la doble pregunta coneguda de sobres: "Vol que Catalunya esdevingui un estat? I, en cas afirmatiu: Vol que aquest sigui independent?"

La papereta ja es pot descarregar des de la web de la Generalitat en les versions en català, castellà i aranès.

Qui pot votar, quan i on?

Podran votar tots els catalans majors de 16 anys i els estrangers amb 1 i 3 anys de residència, en funció de si són ciutadans de la Unió Europea o no. Els catalans residents a l'estranger podran votar sempre que es registrin prèviament.

A més de la votació presencial del 9 de novembre es fixa un període de votació anticipada entre el 20 i el 25 d'octubre, ambdós inclosos, en una modalitat que anomena "per dipòsit". Podran votar a la seu de cada delegació territorial del govern a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Tremp, Tortosa i Manresa entre les nou del matí i les vuit del vespre.

Poden votar anticipadament els catalans residents a l'estranger, aquells que estiguin fora el 9-N i les persones que puguin demostrar que aquell dia no podran votar perquè estan o estaran hospitalitzades, formen part del dispositiu de la consulta o d'algun altre servei essencial per al país. Per tot plegat, la Generalitat ja ha publicat els models de sol·licitud per cadascun dels casos.

La Generalitat ja ha previst ,fins i tot el lloc de votació que li pertoca a cada ciutadà.

El cost

L'annex del decret xifra en uns nou milions d'euros el cost de la consulta. En concret són 8.987.669,17 euros. La partida més cara és una bestreta de 4.775.000 euros per pagar als membres de les meses, els representants de l'administració i el dispositiu de seguretat.

Les persones que formin part de les meses rebran una remuneració per la seva participació. Els presidents cobraran 70 euros i la resta de membres, 62.

Les paperetes, els sobres i les urnes costen 194.825 euros.

La campanya

La campanya per la consulta ja ha començat amb aquest espot:

La Generalitat no ha perdut ni un minut a l'hora d'activar la maquinària per organitzar la consulta, fins al punt que la vicepresidenta, Joana Ortega, ja ha firmat convenis i protocols per fer-la possible. Entre aquests, destaca l'acord amb l'IDESCAT per utilitzar les dades del registre de població, i un altre per encarregar la gestió de les urnes i paperetes.

Els Ajuntaments hauran de comunicar al govern la proposta de locals i meses electorals abans de deu dies.

L'encaix legal

Un dels aspectes clau és l'encaix legal. El decret apel·la a les competències pròpies de la Generalitat en matèria de consultes, i l'article dos assenyala que "l'objecte de la consulta és conèixer l'opinió de les persones cridades a participar sobre el futur polític de Catalunya amb la finalitat que la Generalitat pugui exercir amb ple coneixement de causa la iniciativa legal, política i constitucional que li correspon".

Aquest redactat intenta obrir la porta a una interpretació favorable per part del Tribunal Constitucional.

Una web amb tota la informació

El matí ha estat frenètic també a les verisions electròniques de la Generalitat. Primer han publicat la llei de consultes i després el decret. A més, han habilitat una web que recull tota la informació disponible sobre la consulta del 9-N.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut