Veïns desallotjats de la Vall d'Ebo, aquest dimarts, al centre habilitat a Pego (CCMA)

Els desallotjats pel foc de la Vall d'Ebo temen haver-ho perdut tot: "Ha sigut molt ràpid"

L'incendi que crema des de dissabte ha obligat a evacuar més de 1.200 persones, que encara no saben quan podran tornar a casa

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

L'incendi a la Vall d'Ebo, a la Marina Alta, al País Valencià, ja ha cremat més de 9.500 hectàrees i ha obligat a desallotjar més de 1.200 veïns de la zona per la proximitat del foc.

La majoria de les persones desallotjades han passat la nit a casa de familiars o amics i només una vintena han fet servir els allotjaments provisionals instal·lats per la Creu Roja a Pego i Muro de Alcoi. Uns albergs improvisats on s'han habilitat lliteres per descansar i també kits d'higiene personal, menjar i beguda per a qui en necessités.

Per aquests dos centres hi han passat aquest dilluns unes 150 persones, que han estat ateses pels treballadors socials, orientadors, personal d'emergències i voluntaris de la zona o de la Creu Roja que s'han ofert per donar un cop de mà i ajudar-los en diverses gestions.

Molt pocs, però, s'hi han quedat a passar la nit.

Molts veïns han ofert també casa seva per allotjar qui no tingués on anar, sobretot gent gran, perquè no haguessin de dormir en lliteres. Altres s'han encarregat d'anar a buscar a la farmàcia els medicaments de qui n'hagués de prendre i no els hagués pogut agafar, per les presses en marxar.

I és que tots expliquen que van haver de deixar casa seva de forma precipitada, per ordre dels bombers, la policia o la Guàrdia Civil, sense temps per endur-se res més que el que portaven posat.

Van poder agafar el més imprescindible: documentació, medicaments si els tenien a mà i diners o joies, si era el cas.

El Rubén Gascó, veí de Patró, és un dels que ha hagut de deixar casa seva a correcuita. No ha dormit a l'alberg, però hi ha tornat a primera hora del matí per buscar informació, segons ha explicat a l'equip de TV3 desplaçat a Pego:

"Ahir al migdia ens van desallotjar. Hem vingut aquí, a l'institut vell de Pego, a esperar aviam què ens diuen. Hem dormit a casa d'una amiga nostra que ens ha acollit i ara hem vingut a esmorzar i a veure si ens poden donar alguna informació de com està tot per allí dalt."

Tampoc l'Amadeu Alemany, veí de Benimarra, sap com està casa seva i tem haver-ho perdut tot:

"Estem preocupats perquè tot el que és el terme ha desaparegut pel foc, tot."


En Vicent Boronat, veí de Benialí, també va marxar amb el que portava posat i no es va poder endur ni els gossos. Reconeix que està molt preocupats per ells:

"Això ha sigut molt ràpid, jo tinc els gossos, ho tinc tot allí dalt, i estic patint per ells."

El foc, que s'hauria originat per un llamp i que crema des de dissabte, continua descontrolat i molt actiu, segons els serveis d'emergències de la Generalitat Valenciana.

L'orografia de la Vall d'Ebo és molt complexa per extingir l'incendi. A la nit hi han treballat més de 300 efectius terrestres, però l'accés per terra és molt difícil i l'atac dels bombers durant el dia es fa principalment amb hidroavions i helicòpters.

Crítiques per la gestió dels boscos

L'any 2015, un altre incendi a la Vall d'Ebo ja va arrasar més de 1.700 hectàrees, uns focs que molts recorden. Alguns dels que el van viure es queixen ara que en aquests últims 7 anys no s'ha gestionat com calia el bosc a l'hivern.

Recorden que abans hi havia més bestiar, que ajudava en la gestió dels boscos i també més prevenció, com explica en Juan Moya:

"S'han de preveure les coses abans que passin. No es preocupen de res."

A l'espai veïnal de Pego també hi ha un grup de 20 francesos, d'una mateixa família de Marsella, que fa anys que estiuegen a Benitalí. Fa dos dies que són a l'espai veïnal de Pego, des que els van desallotjar diumenge, però confien tornar a casa aviat i poder acabar les seves vacances.

ARXIVAT A:
Incendis
Anar al contingut