Un noi neda en una piscina.
L'estudi recomana reduir l'ús de productes desinfectants derivats del clor i aplicar rigoroses mesures d'higiene.
Barcelona

Els derivats del clor utilitzats en piscines cobertes podrien tenir efectes nocius per a la salut i sobre la genètica

El clor de les piscines pot tenir efectes nocius per a la salut. Així ho constata un estudi científic de l'Hospital del Mar, en què també ha participat la Universitat Autònoma de Barcelona. Tot i que cal prendre's amb prudència aquestes conclusions, perquè aquest primer estudi s'ha fet sobre una mostra de només 49 nedadors, els investigadors recomanen reduir l'ús d'aquests productes químics per evitar, asseguren, problemes respiratoris i, fins i tot, alteracions genètiques. Ara s'hauran de confirmar aquestes conclusions sobre mostres més àmplies.

Actualitzat
Els productes desinfectants derivats del clor usats a les piscines cobertes podrien tenir efectes nocius per a la salut, principalment respiratoris, o causar danys a l'ADN, segons un estudi del Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i l'Institut d'Investigació Hospital del Mar de Barcelona.

L'estudi, en el qual han participat el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'Hospital Clínic i la Universitat Autònoma de Barcelona juntament amb científics dels Estats Units, Holanda i Alemanya, recomana reduir l'ús de productes desinfectants derivats del clor i aplicar rigoroses mesures d'higiene, com dutxar-se abans de nedar, utilitzar la gorra, evitar orinar a les piscines o desenvolupar un tractament adequat per a la instal·lació.

La investigació, publicada a la revista "Environmental Health Perspectives", ha examinat la presència de subproductes que són fruit de les reaccions químiques produïdes entre els desinfectants i la matèria orgànica, present de forma natural però que en molts casos introdueix la mateixa persona a través de la suor, la pell o l'orina. Els investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental hi han trobat fins a 100 productes químics nous.

Aquest és el primer estudi que es fa sobre l'exposició als productes químics de l'aigua de les piscines. S'ha fet amb un grup de 49 persones i es necessitaran estudis amb moltes més persones per confirmar els resultats.
Anar al contingut