Washington

Els demòcrates reten de nou Bush amb un calendari per a la retirada de l'Iraq

L'oposició demòcrata nord-americana continua pressionant George Bush perquè canviï l'estratègia a l'Iraq i aquesta matinada ha aprovat un calendari per a la retirada de les tropes. La proposta dels demòcrates condiciona l'autorització de 50.000 milions de dòlars més per finançar la guerra al retorn dels soldats de combat desplegats al país àrab. Segons el pla, aquest replegament s'hauria de fer abans del 15 de desembre del 2008.

Actualitzat
La Cambra de Representants dels Estats Units s'ha pronunciat. El dispendi de 50.000 milions de dòlars per a la guerra de l'Iraq s'ha aprovat per 218 vots a favor i 203 en contra amb una condició "sine qua non" en forma de calendari que fixa l'inici de la retirada militar del país. No obstant això, la cambra és molt conscient que aquesta mesura molt probablement serà tombada per Bush, que ha promès tornar a fer servir el veto presidencial.

Després de la votació, la Casa Blanca ja s'ha posat les mans al cap i ha advertit que, "a més d'infringir l'autoritat constitucional del president com a comandant en cap, el projecte ordenaria una retirada precipitada de tropes". Segons l'administració Bus, això "augmentaria la probabilitat que les tropes nord-americanes hagin de tornar algun dia a l'Iraq per afrontar un enemic encara més perillós".

Amb l'oposició frontal de Bush, la votació és poc més que un acte simbòlic, però la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, ja ha assenyalat que almenys han aconseguit manifestar la seva intenció de seguir oposant-se al conflicte. "El fet és que ja no podem sostenir el desplegament militar a l'Iraq", ha afirmat.

L'activitat dels demòcrates en contra de la guerra de l'Iraq és cada cop més intensa. Prova d'això és que la votació s'ha fet només 24 hores després que els legisladors demòcrates presentessin un informe que afirmava que els costos ocults de les guerres de l'Iraq i l'Afganistan han duplicat la despesa prevista pels EUA. Segons el document, les despeses reals de la guerra de l'Iraq seran de 2,8 bilions de dòlars el 2017, cosa que, juntament amb les derivades del conflicte a l'Afganistan, sumaran 3,5 bilions de dòlars. Els demòcrates estan decidits a demostrar que es miri per on es miri la guerra acabarà per sortir molt cara.
Anar al contingut