Els decomisos de marihuana es tripliquen en un any i passen de 9 a 26 tones

El mercat il·legal de la marihuana a Catalunya ha suposat un augment del nombre d'armes de foc decomissades, tant armes curtes com de guerra

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

Si només es mira un indicador, el nombre de plantes, es pot arribar a pensar que el tràfic de marihuana ha baixat a Catalunya. L'any passat, els Mossos d'Esquadra van decomissar 300.000 plantes menys que el 2021. En van decomissar 580.000. Però hi ha un altre indicador que porta a fer una lectura contrària: van decomissar 26 tones de marihuana, gairebé el triple del 2021, quan van ser 8,9 tones.

Això s'explica perquè, a més de les plantes, també han decomissat cabdells, que és el producte preparat per vendre. Hi ha cabdells que els troben a les mateixes plantacions, quan els tenen assecant-se o ja dins de bosses o envasats al buit preparats per transportar-los, i n'hi ha d'altres que els decomissen dins de vehicles quan els porten cap al mercat europeu.

Els Mossos van trobar 1.300 plantes de marihuana en una plantació de la Noguera (ACN / Mossos d'Esquadra)

Més de 2.000 detinguts en un any

Els Mossos d'Esquadra s'estan focalitzant més en la distribució, que és l'escalafó superior. Pel que fa al nombre de detinguts, la variació és mínima: hi ha un centenar més de detinguts que l'any 2021. El 2022 van detenir 2.100 persones per tràfic de marihuana. L'inspector en cap de l'Àrea Central de Crim Organitzat dels Mossos d'Esquadra, Antoni Salleras, creu que cal esperar un any més per veure quina tendència segueix aquest negoci il·legal. De moment, les xifres de consum a escala europea van a l'alça. Per tant, la demanda no s'ha estancat.

Durant un temps, Catalunya era el principal productor de marihuana d'Europa, ara continua entre les zones que més marihuana proporcionen, un pòdium que encapçala Andalusia.

Hi ha xarxes criminals que han abandonat altres modalitats delictives, com els robatoris en habitatges, per dedicar-se al tràfic de marihuana, que els aporta més beneficis, segons fonts policials.

Cabdells de marihuana decomissats al Vendrell (Mossos d'Esquadra)

 

Més crim organitzat, més armes i més violència

La marihuana ha estat un pol d'atracció per al crim organitzat europeu, que ha vingut a Catalunya, en alguns casos a establir-s'hi i en d'altres a negociar la compra de marihuana. Hi ha un augment d'armes de foc, que els serveixen per defensar les plantacions perquè es roben els cabdells entre diferents grups.

Que hi hagi més armes de foc ha comportat que hi hagués més delictes violents. Si bé la majoria d'armes de foc són armes curtes, també estan decomissant armes llargues, armes de guerra, com kalàixnikovs. Això preocupa més els investigadors policials, explica Salleras:

"Les armes de guerra llargues són molt més difícils de trobar en el mercat il·legal, almenys en el mercat il·legal espanyol."

Si bé durant una època aquest tipus d'armament el solien comprar als països dels Balcans, actualment a Suècia, on el crim organitzat ha arrelat amb força, també hi ha un mercat il·legal d'armes de foc d'aquesta magnitud.

L'època de narcoassalts coincideix amb l'època de recol·lecció de la marihuana, que en les plantacions exteriors és a finals d'estiu. Però com que les plantacions interiors no depenen del clima, si bé a finals d'estiu hi ha el moment més crític, durant tot l'any hi ha casos de traficants de marihuana que roben la collita a d'altres.

 

ARXIVAT A:
SalutDroguesMarihuanaMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut