Els decomisos de plantes de marihuana es multipliquen per 13 en sis anys

Més d'una quarta part de l'energia elèctrica defraudada a Catalunya el 2021 provenia de plantacions de cànnabis en interiors, segons Endesa

RedaccióActualitzat

Els decomisos de marihuana s'han disparat: en sis anys s'ha passat de 65.000 a 830.000 plantes confiscades pels Mossos d'Esquadra, més d'un 1.200% més

Catalunya ja fa anys que lidera la producció de la marihuana que es consumeix a Europa. Geogràficament, té els elements necessaris perquè augmentin les plantacions, des de terrenys abruptes on les plantes queden amagades fins a naus industrials en desús o masies allunyades de nuclis urbans, així com la proximitat amb els països que són el destí final de gran part de la droga. 

Les plantacions en interior permeten quatre collites cada any, a diferència de les de l'aire lliure, que només en tenen una o dues. Perquè siguin rendibles, però, és clau no pagar l'electricitat que es necessita per mantenir les condicions de llum i humitat necessàries.

I les dades d'Endesa sobre frau elèctric corroboren la magnitud del problema. Cada dia, Endesa detecta a Catalunya una mitjana de dues connexions il·legals al subministrament elèctric vinculades al cultiu de cànnabis.

Una plantació de marihuana en un interior
El consum d'una plantació de marihuana correspon al de 80 llars, segons Endesa (Europa Press/Endesa)

Segons la companyia energètica, els casos de frau com aquest s'han duplicat en quatre anys, de manera que el 2021 es va tancar amb 684 expedients per connexions fraudulentes relacionades amb plantacions de marihuana a l'interior de pisos o edificis, el doble que el 2018.

Al conjunt de l'Estat, el nombre d'expedients també s'ha multiplicat per dos i el 2021 n'hi va haver 1.636.


Més d'una quarta part del frau ve de plantacions 

Aquest problema és més greu a Catalunya que en altres indrets de l'Estat, afirma Endesa en un comunicat.

Aquí, el 27% del total de l'energia recuperada l'any passat en el conjunt de fraus detectats procedia d'aquestes plantacions, mentre que a la resta de l'Estat representa un 20%. 

Endesa ha advertit que l'abast del frau encara és més gran perquè les dades corresponen només a les plantes localitzades i s'estima que el consum elèctric dedicat a plantacions de marihuana a Espanya seria l'equivalent de la demanda d'electricitat de Palma en un any.

El frau elèctric va a l'alça

Durant el 2021 Endesa va detectar a Catalunya gairebé 23.000 casos de connexions irregulars, amb un consum de 434 milions de kilowatts hora l'any, equivalent al consum anual de més de 124.440 llars. 

El volum de connexions irregulars ha anat en augment en els darrers anys i el nombre d'expedients per frau elèctric del 2021 suposa un increment del 58% respecte a fa 6 anys, i el volum d'energia defraudada, un 74%.  

El consum d'una plantació de marihuana correspon al de 80 llars, segons Endesa
Endesa va tramitar prop de 700 expedients per frau elèctric vinculat al cultiu de cànnabis el 2021 (Europa Press/Endesa)

El risc d'incendi, un dels perills que comporta

"El frau elèctric suposa un perjudici per a tota la societat", ha remarcat José Manuel Revuelta, director general d'Infraestructura i Xarxes d'Endesa.

"Es tradueix en un increment de la factura elèctrica del conjunt dels consumidors i posa en risc tant la seguretat com la qualitat del subministrament de la resta d'usuaris", ha afegit. El motiu és que comporta risc "d'incendis, electrocucions i descàrregues elèctriques". 

Precisament, els Mossos d'Esquadra investiguen si l'explosió en un pis de Lleida dilluns a la nit, que va causar cinc ferits --un de greu--, la va provocar la manipulació d'oli de marihuana.

Endesa destaca que les instal·lacions de cultiu de cànnabis són cada vegada més sofisticades i, en alguns casos, requereixen una potència industrial, de manera que sobrecarreguen la xarxa de distribució.

El consum mitjà d'una plantació és equivalent al de 80 habitatges, segons l'elèctrica. 

 

ARXIVAT A:
PolicialEnergiaDrogues
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut