77 dies d'activitat volcànica han arrasat milers d'hectàrees de plantacions, edificacions i infraestructures viàries a La Palma
77 dies d'activitat volcànica han arrasat milers d'hectàrees de plantacions, edificacions i infraestructures viàries a La Palma
La Palma

Els danys provocats pels 77 dies d'erupció del volcà Cumbre Vieja superen els 842 milions

El govern canari vol que Madrid reclami fons excepcionals a Brussel·les perquè asseguren que els ajuts concedits només cobreixen un 2,5% de les pèrdues

M. Josep MoyaActualitzat

Aquest diumenge fa 11 setmanes que el volcà de Cumbre Vieja va entrar en erupció. El 19 de setembre es van obrir vuit boques a la zona coneguda com Cabeza de Vaca, per on el volcà va començar a expulsar lava, pedres incandescents, cendres i gasos.

I, des d'aquell dia, l'activitat del volcà no ha cessat. Avui, després de 77 dies d'activitat volcànica que ha arrasat milers d'hectàrees de plantacions, edificacions, infraestructures viàries i tot el que trobava la lava al seu pas, s'ha quantificat el cost de tanta destrucció: els danys provocats fins ara superen els 842 milions d'euros.

El govern canari vol que Madrid demani fons extraordinaris a Brussel·les per fer front a les pèrdues provocades pel volcà
El govern canari vol que Madrid demani fons extraordinaris a Brussel·les per fer front a les pèrdues provocades pel volcà (EFE/ Miguel Calero)

El conseller d'Hisenda del govern canari ha enviat al govern espanyol l'avaluació de danys ocasionats per l'erupció. Les Canàries reclama més ajudes europees perquè asseguren que les que els han concedit fins ara només cobreixen el 2,5% de les pèrdues totals, uns 20 milions d'euros.

Per això volen que Madrid demani a Brussel·les fons excepcionals per finançar un pla de reconstrucció de La Palma.

La lava arrasa les edificacions que troba al seu pas a La Palma
La lava arrasa les edificacions que troba al seu pas a La Palma (cabildo de La Palma)

L'avaluació de danys inclou una minuciosa relació de les destrosses provocades pel volcà. El bloc amb una quantia més alta correspon als danys en infraestructures viàries (228 milions), la destrucció de plantacions i plataneres i les pèrdues associades a l'economia insular (200 milions) i la destrucció d'edificis i vivendes (165 milions).

El 25 de novembre, una colada va sepultar el cementiri i una planta fotovoltaica de las Manchas, a més nombroses cases (Cabildo de La Palma)
El 25 de novembre una colada va sepultar el cementiri i una planta fotovoltaica de Las Manchas, a més de nombroses cases (cabildo de La Palma)

El govern canari alerta que el fenomen volcànic no ha acabat i, per tant, l'avaluació de danys es pot incrementar en les pròximes setmanes. Avui mateix, una nova colada de lava ha sepultat "un bon nombre d'habitatges" a Los Llanos de Aridane, segons ha confirmat el director del Pla d'Emergències Canàries (Pevolca).

En aquestes imatges facilitades per l'Institut Vulcanològic de les Canàries es pot observar la velocitat amb què avança la lava que surt d'una nova fissura oberta a l'oest del cementiri de Las Manchas:

 

 

Veïns del volcà miren amb preocupació l'avanç de les noves colades i fisures
Veïns del volcà miren amb preocupació l'avanç de les noves colades i fissures (EFE/ Miguel Calero)

 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa Palma
Anar al contingut