janquim

Els creadors d'una aplicació per a mòbil que corregeix el català obren un curs de llengua al Twitter

El Twitter es fa servir per aconsellar un ús més correcte del català. Hi ha molts recursos disponibles i el 3cat24 en va presentar uns quants. Ara, a més, hi ha un curs que es basa en missatges enviats a aquest canal de comunicació. Ho impulsa Barcelona Media, que té un servei de correcció web i també en aplicacions per a mòbil.

Actualitzat
Barcelona Media ha llançat un curs de català a Twitter amb la finalitat d'ensenyar a escriure més bé la llengua. El curs té un nom que posa de relleu el canal que fa servir. Es diu "Piula en català", fent així referència al verb "piular", que es fa servir com a sinònim d'emetre missatges al Twitter, a causa del significat literal d'aquesta paraula en anglès.

El curs fa servir una etiqueta, el que els seguidors del Twitter solen anomenar un "hashstag", que en aquest cas és #PiuCat. S'ha obert aquesta setmana, com ha fet saber Barcelona Media amb un comunicat.

Al Twitter ja hi ha molts altres serveis lingüístics professionals i també hi són actius força lingüistes que, pel seu compte, donen consells sobre l'ús correcte del català.

Aquest curs, per tant, s'afegeix a diverses iniciatives que ja són al Twitter amb la mateixa finalitat.

Corrector al web

Per Barcelona Media és un pas més en aquesta direcció, que se suma al seu corrector web elCorrector. És un serveu gratuït i segons els seus creadors registra una mitjana de 50.000 visites al mes.

Els missatges al Twitter d'elCorrector poden ser per ells mateixos una indicació o poden adreçar l'usuari a una informació més extensa que consta al web. Cada dilluns s'emetrà un tuit amb indicacions sobre un tema i es mantindrà durant un parell de setmanes amb el ritme d'un missatge cada dia. Quan acabi la lliçó, hi haurà un missatge que portarà cap a un resum.  

Corrector al mòbil

Recentment, Barcelona Media ha posat en circulació elCorrector, el primer corrector ortogràfic i gramatical de català per als dispositius mòbils iPhone i iPad, que es pot descarregar des de l'App Store d'iTunes.

N'hi ha tres versions. La gratuïta, elCorrectorLite, permet fins a dues correccions diàries d'un màxim de 150 caràcters. La versió estàndard, que costa 1,59 €, admet fins a 300 caràcters per a cada correcció, mentre que elCorrectorPro n'admet fins a 1.000 i costa 2,99 €. Del paquet de correcció ja se n'han fet més de mil descàrregues.

Totes les modalitats permeten enviar els textos via SMS, correu electrònic i a les xarxes socials Facebook i Twitter.

Aquestes aplicacions fan servir un motor de correcció desenvolupat pel Grup de Recerca en Lingüística Computacional de la Universitat Pompeu Fabra, que ha tingut finançament públic.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut