Vehicles circulant per la ronda de Dalt, amb un cartell de la zona de baixes emissions (Elisenda Rosanas/ACN)
Les rondes emmarquen la Zona de Baixes Emissions (Elisenda Rosanas/ACN)
Barcelona

Els cotxes més contaminants pagaran 2 euros al dia per circular entre les rondes

S'aproven les taxes de la zona de baixes emissions de Barcelona, que preveu que els vehicles sense etiqueta de la DGT hi puguin circular un màxim de 10 dies l'any

Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
ZBE Barcelona

Què passarà amb els vehicles més contaminants, els que no tenen etiqueta de la DGT, que vulguin entrar a Barcelona a partir de l'1 de gener? Serà aleshores quan entrarà en vigor la Zona de Baixes Emissions, que comprèn tota l'àrea entre la ronda de Dalt i la del Litoral. Això vol dir que no podran circular per aquest espai de dilluns a divendres laborables entre les 7.00 i les 20.00, tot i que hi ha excepcions. 
 

2 euros al dia, màxim 10 dies

D'entrada, podran demanar una autorització per accedir-hi i circular-hi fins a 10 dies a l'any. Tindrà un cost de 2 euros per dia. 

El preu serà inferior, 1 euro al dia, per a qui tingui una renda familiar inferior al doble de l'indicador IPREM (538 euros mensuals). I serà de franc per a les famílies amb una renda inferior a l'IPREM més un 10% de l'IMPREM vigent. 
 

 

Qui no ha de pagar? 

L'autorització serà gratuïta per als vehicles de serveis, com els mèdics, funeraris, de bombers, policia o cossos i forces de seguretat de l'Estat. També per als vehicles de mobilitat reduïda i en el cas d'autoritzacions temporals per a activitats o vehicles especials. 
 

Registre obligatori

Ara bé, convé saber que tots aquests vehicles sense etiqueta de la DGT, tant els que han de pagar com els que no, s'hauran d'inscriure en el Registre Metropolità. És la plataforma que gestiona l'Autoritat Metropolitana de Barcelona, que vigilarà que es compleixen les normes d'accés i circulació a la Zona de Baixes Emissions. Encara no s'ha activat, però es farà properament. 

Els que estiguin exempts de pagar s'hauran de registrar, per evitar sancions. 
 

Cotxes circulant pel centre de Barcelona (Robert Wheatley / Pixabay)
 

Els estrangers, també

Els vehicles estrangers que vulguin entrar a la zona amb restriccions de trànsit també hauran de demanar permís per fer-ho. En primer lloc, hauran de pagar 5 euros per comprovar si el seu vehicle compleix la normativa i si tindria etiqueta ambiental o no. En cas de no complir els requisits, s'hauran de registrar i pagar els corresponents 2 euros diaris, amb un màxim de 10 dies per any.  

Les taxes s'han aprovat en el Consell Metropolità de l'AMB que ha tingut lloc aquest dimarts. 
 

 

 

ARXIVAT A:
Contaminació Crisi climàtica ZBE Barcelona
Anar al contingut