El secretari de comunicació de la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA), César Cabo (Foto: EFE)
Els controladors confien que el conflicte es resolgui aviat. (Foto: EFE)
Madrid

Els controladors mantenen l'actitud de no declarar

Sis controladors més han passat per la fiscalia de Madrid i no han respòs cap pregunta després que s'han acollit al dret a no declarar, com ja ho van fer ahir dotze companys seus. Els controladors aeris han usat l'argument ja conegut que si el col·lectiu està militaritzat, sota les ordres de l'exèrcit, el seu cas l'ha de veure un tribunal militar i no pas un d'ordinari. De moment, la fiscalia no ha demanat cap mesura cautelar i manté per dilluns la citació de vuit controladors més, però després d'estudiar si té sentit cridar més controladors un cop queda clar quina és la seva actitud. La fiscalia està a l'espera que algun jutjat obri formalment alguna causa.

Actualitzat
Els sis controladors aeris citats a declarar davant la fiscalia de l'Audiència Provincial de Madrid han mantingut una actitud idèntica a la dels seus companys ahir, en acollir-se al dret a no declarar en entendre que la jurisdicció competent en aquest cas és la militar.

El fiscal de l'Audiència de Madrid, Eduardo Esteban, ha explicat que manté la citació pel pròxim dilluns de vuit controladors denunciats més, ja que n'hi ha fins a 26 que han estat cridats a declarar sobre la no-presentació als seus llocs de treball entre la tarda del passat divendres i el matí del dissabte.

"Sembla obvi que això continuarà així, però seguirem endavant", ha assenyalat el fiscal en cap, que ha explicat que per la pròxima setmana s'estudiarà si s'envia el cas a un jutjat d'instrucció de Madrid perquè siguin investigats.

Tot plegat, després que dijous compareguessin dotze controladors citats que ja es van negar a declarar argumentant que en estar militaritzats i en estat d'alarma haurien de ser jutges militars qui els escoltessin. Una raó que va ser negada des de la fiscalia, que va recordar que els fets que es jutgen van tenir lloc abans de la militarització.
Anar al contingut