Treballadora eventual pels dies de Nadal
Treballadora eventual pels dies de Nadal
Barcelona

Els contractes per la temporada de Nadal en el sector serveis arriben als 20.000, una xifra semblant a la de l'any passat

La temporada de Nadal, a Catalunya, ha representat, segons les grans ETTS, uns 20.000 contractes laborals, una xifra semblant a la de l'any passat. Aquestes feines eventuals són per a molts parats gairebé l'únic recurs que els queda davant de les dificultats de trobar una feina més estable.

RedaccióActualitzat
La temporada de Nadal, a Catalunya, ha representat, segons les grans ETTS, al voltant de 20.000 contractes laborals, una xifra semblant a la de l'any passat. Aquests treballs eventuals són per a molts parats gairebé l'únic recurs que els queda davant de les dificultats de trobar una feina més estable. Moltes empreses tornen a trucar a les mateixes persones que la temporada anterior. 

A les empreses de venda de peix al major el mes de desembre la feina es pot arribar a multiplicar per sis. Ja fa anys que baixa la demanda del marisc més car, però la llagosta ha estat substituïda per llamàntol o d'altres productes més assequibles, de manera que continuen tenint necessitat de personal temporal.

"Quan hi ha un pic de feina em truquen i vinc. Ja tinc una mica d'experiència", diu Albert Guerrero. Com l'Albert, una vintena més de persones s'han incorporat a la plantilla. Abans de la crisi, havien de contractar aquests reforços el novembre per formar-los, ja que cada Nadal era gent nova. Ara ja no els cal fer formació perquè la majoria repeteix d'un any per l'altre. Són persones que estan a l'atur i que compten només amb feines eventuals

Jordi Cubells, director general de Maresmar, diu; "els hi costa trobar feina, perquè quan nosaltres els recerquem... inclús a vegades a l'estiu... recerquem les persones que han treballat bé durant aquestes èpoques i els tornem a trobar".

Al petit comerç, un sector que tradicionalment generava molta feina aquesta època, està molt estancat. Tot i així, alguns negocis, com els de joguines, no poden funcionar si no tenen més dependents atenent als clients. La majoria de persones contractades aquests dies també repeteixen

Gemma Saura "busco, tiro currículums però res... no tinc sort. Quan em van trucar el segon cop vaig dir: "Uf, mira, els ha agradat com he treballat, la veritat és que m'ha donat un punt positiu per mi mateixa, com a persona també".

En el cas del comerç, una altra gran diferència respecte a fa uns anys és el temps que dura la feina. Si abans a l'octubre moltes botigues ja començaven a contractar de cara a Nadal, ara es limiten a les tres o quatre setmanes de desembre amb més vendes.
Anar al contingut