Més de 250.000 persones treballen a temps parcial quan voldrien fer jornada completa
Barcelona

Els contractes a temps parcial "involuntari" pugen un 80% des del 2008

CCOO calcula que els salaris reals han perdut un 6% del poder adquisitiu des del 2012

RedaccióActualitzat

Mentre organismes com l'FMI o la Comissió Europea milloren les previsions de creixement per a l'economia espanyola, els sindicats denuncien que els salaris s'estan quedant enrere i que s'està perdent poder adquisitiu.

Segons Comissions Obreres, la baixada de l'atur dels últims mesos amaga una altra realitat; a Catalunya, les més de 250.000 persones que treballen a temps parcial i voldrien fer jornada completa. Els contractes a temps parcial "involuntari" (quan el treballador voldria tenir jornada completa) han pujat un 80% des del 2008.

Els salaris reals han caigut un 6%

Els salaris han caigut a Catalunya un 1,3% entre el 2012 i el 2016, però si es té en compte la inflació acumulada, la pèrdua s'enfila gairebé al 6%. És una de les dades que ha donat aquest dilluns el sindicat Comissions Obreres en la presentació d'un estudi sobre la precarietat laboral. Gina Argemir, secretària de Treball i Economia de CCOO, no entén aquesta devaluació salarial "continuada":

"El que no entenem és que en un moment d'expansió econòmica, la nostra economia s'instal·li en una devaluació salarial continuada. És una estratègia pèssima, des d'un punt de vista econòmic, dels treballadors, però també des del punt de vista de la pròpia sostenibilitat del sistema".

Segons el sindicat, hi ha un desajustament en el mercat laboral que pressiona els sous a la baixa, i que sovint no queda reflectit en les dades oficials.

L'atur real: 783.000 persones amb un dèficit d'oferta

 

En el cas de Catalunya, als 472.000 parats s'hi han de sumar els treballadors parcials involuntaris, aquells que voldrien treballar més hores si poguessin i que són més de la meitat de tots els treballadors parcials que hi ha actualment.

També amb els "desanimats", persones que habitualment queden fora de les estadístiques perquè ja no busquen feina de forma activa, perquè han perdut la confiança, i, finalment, els actius potencials, els que voldrien treballar però que, circumstancialment, no poden per alguna qüestió puntual de salut, per exemple. En total, més de 783.000 persones amb un dèficit d'oferta, és a dir, que si trobessin feina treballarien.

Sobre si l'actual crisi política podria afectar negativament l'economia catalana, asseguren que, de moment, és d'hora per valorar-ho, però en un escenari més pròxim, i segons les últimes dades de consum, asseguren que aquesta serà una bona campanya de Nadal.

ARXIVAT A:
Precarietat laboralEconomia de butxaca
Anar al contingut