El CAP Can Bou de Castelldefels
Els CAP han doblat pràcticament les visites en poques setmanes (ACN/Laura Fíguls)

Els contagis i les visites als CAP per covid es doblen en dues setmanes

La incidència de la variant delta és la que predomina als CAP i als hospitals; segons l'OMS, la variant òmicron encara no ha causat cap víctima mortal

RedaccióActualitzat

Els contagis de covid s'han doblat en dues setmanes. Han anat pujant des de mitjans d'octubre, però les últimes setmanes ho fan de manera més accentuada. Del 10 al 16 de novembre es van diagnosticar una mica més de 6.400 casos i l'última setmana amb xifres consolidades (del 24 al 30 de novembre), més de 13.300.

Aquest increment es nota sobretot a l'atenció primària, on les visites per covid gairebé s'han doblat en les dues últimes setmanes. La setmana del 13 de novembre es van atendre 41.000 consultes per covid, aquesta última setmana se n'han atès més de 75.000.

 


Els CAP, molt atents a l'evolució creixent dels contagis

Als CAP és on es nota primer l'augment de positius que, per l'experiència acumulada fins ara, s'acaben traduint en persones ingressades als hospitals i a les UCI.

En una entrevista al canal 3/24, el director del CAP Passeig de Sant Joan de Barcelona, Yoseba Cánovas, ha explicat que des de fa 3 setmanes encadenen pujades del 30% de la pressió assistencial per covid.

 

Amb tot, apunta que "la corba no és tan vertical. No hem arribar a les xifres límit de la cinquena onada", pel juliol, assegura Cánovas, que afegeix: "Podem compaginar l'activitat covid amb la resta de diagnòstics."

Els que arrribena mb patologies respiratòries se'ls fa un test d'antígens i en aquest CAP barceloní la positivitat està entorn de l'11% i la franja de risc comença al 4%. Com a comparativa, ha explicat que a principis d'octubre estaven al voltant del 2% i a l'estiu es va arribar al 35%.

De moment, veuen poca grip i sí que detecten la presència d'altres patologies respiratòries, com diversos adenovirus.

Pla general de dos professionals d'atenció primària comprovant les proves per detectar la covid-19 que han fet a una residència geriàtrica de la Fuliola (Urgell). Imatge facilitada pel Departament de
Professionals d'atenció primària comprovant les proves per detectar la covid en una residència geriàtrica de la Fuliola (Urgell)


La variant òmicron s'estén a 38 països

Europa ja ha superat els 75 milions de persones infectades amb covid i la variant òmicron continua estenent-se. L'epidemiòloga i consultora en salut global de l'Organització Mundial de la Salut Alba Vilajeliu remarca que segons la mateixa OMS ja són 38 països els que han detectat l'entrada de l'òmicron i que probablement "ja és a tot arreu".

Ho ha explicat en una entrevista al programa "El suplement" de Catalunya Ràdio, i ha afegit: "A Catalunya l'òmicron encara no crea problemes a l'atenció primària ni als hospitals; els casos que veiem a Catalunya els causa la variant delta."


Tres factors de preocupació sobre l'òmicron

Alba Vilajeliu ha respost alguns dels interrogants que més es plantegen els científics d'arreu del món sobre l'òmicron.

És més transmissible? "Té diverses mutacions que, potencialment, podrien fer que sí que ho fos."

És més greu? "La incertesa és molt alta. Necessitem més dades de diferents països, només tenim les de Sud-àfrica.

Què passa amb les vacunes i tractaments que existeixen? I amb els infectats prèviament per altres variants?

"Sembla que les persones que ja ho han passat es podrien reinfectar més fàcilment. No tenim prou dades per saber si està en dubte l'efectivitat de les vacunes, però són l'eina principal per lluitar contra el virus."

Cap mort identificat per òmicron

Els científics afirmen que els cal més temps per investigar i resoldre grans interrogants que l'envolten, però comencen a tenir indicis de com es comporta. De moment, la seva afectació és lleu i no s'ha constatat que hagi causat la mort de ningú. On segurament fa més temps que l'analitzen és a Sud-àfrica, un país on els casos de covid que es detecten cada dia s'han doblat en poc temps.

L'Organització Mundial de la Salut reitera que ara s'està més ben preparat que mai per fer front a les noves variants i que el millor que es pot fer és mantenir les precaucions i vacunar-se amb els fàrmacs existents.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus OMS
Anar al contingut