Els contagis de Covid es tripliquen en un mes: consulta la situació per comarques
Els contagis de Covid es tripliquen en un mes: consulta la situació per comarques
Els contagis de Covid es tripliquen en un mes: consulta la situació per comarques
Els indicadors continuen mostrant un creixement de la pandèmia a Catalunya (ACN/Marta Casado Pla)

Els contagis de Covid es tripliquen en un mes: consulta la situació per comarques

RedaccióActualitzat
TEMA:
Coronavirus

A Catalunya, de mitjana, hi torna a haver més de 3.000 contagis diaris de Covid-19.

És la primera vegada que passa en aquesta tercera onada de la pandèmia, un augment de casos que el Departament de Salut vincula a un excés d'interacció social, no només durant les festes de Nadal.

Analitzant les dades per setmanes, que mostren més clarament la tendència, està clar que els contagis no paren de créixer i gairebé s'han triplicat en un mes.

 

 


Així, fa quatre setmanes, entre el 5 i l'11 de desembre, hi havia uns 8.700 casos per setmana, que vol dir uns 1.200 positius diaris, de mitjana.

Dues setmanes abans, entre el 19 i el 25 de desembre, es van declarar 13.609 contagis, és a dir, menys de 2.000 diaris.

Ara, en canvi, se superen els 22.000 contagis setmanals, que equivalen a més de 3.000 casos diaris.

Es dona la circumstància que ara fa just un mes, la setmana del 2 al 8 de desembre, va ser la setmana amb menys casos entre la segona i la tercera onada: se'n van declarar 6.829, menys de 1.000 diaris.


L'Alta Ribagorça, per sota dels 200 punts

Aquests últims set dies també ha continuat creixent el risc de propagació de l'epidèmia (EPG), també denominat risc de rebrot, que és de 609 punts, molt per sobre dels 200 que són el llindar del risc molt alt.

 

 


El risc de rebrot és molt alt a totes les comarques excepte una.

Més de la meitat superen els 609 punts de mitjana del país. D'aquestes, cinc superen el miler de punts, i una, la Vall d'Aran, arriba als 2.123. Cal tenir en compte, tanmateix, que el risc de rebrot es dispara quan s'analitza la situació epidemiològica de territoris amb poca població.

A l'extrem oposat hi ha l'Alta Ribagorça, l'única per sota dels 200 punts i, per tant, l'única amb un risc alt, en comptes d'un risc molt alt. Entre el 2 i el 8 de gener, l'EPG de l'Alta Ribagorça és de 186 punts.


Dues comarques per sobre l'Rt 3

Actualment, la velocitat de propagació de la pandèmia, l'Rt, és d'1,21, més baixa que entre Nadal i Cap d'Any, però més alta que fa tres setmanes.

Una Rt per sobre de l'1 indica creixement dels contagis, perquè mostra el nombre de persones que contagia, de mitjana, cada malalt de Covid-19.

 

 


Ara mateix, per tant, de mitjana, a Catalunya, cada cent malalts en contagiarien 121 més.

La meitat de les comarques comarques tenen una velocitat de propagació superior a la mitjana. D'aquestes, sis superen l'Rt 2 i dues han ultrapassat l'Rt 3, les Garrigues (3,72) i la Vall d'Aran (3,09).

En canvi, n'hi ha nou amb una Rt per sota de zero, que mostra una pandèmia en recessió. Són l'Alt Camp, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, la Conca de Barberà, el Pla de l'Estany, el Ripollès, la Segarra, la Selva i la Terra Alta.


Més de 500 casos per 100.000 habitants

Un tercer indicador sobre l'evolució de la pandèmia, que també mostra una tendència a l'alça, és la incidència acumulada a 14 dies. Entre el 2 i el 8 de gener, a Catalunya, és de 523,28 casos per 100.000 habitants.

La meitat de les comarques superen la mitjana catalana. Les pitjors dades corresponen al Ripollès, amb una incidència de 1.264,52 casos, i a la Cerdanya, amb 1.495,95. Són les dues comarques que van estar en confinament comarcal des d'abans de Nadal fins al dia de Reis.

Les comarques amb la millor incidència de la pandèmia a 14 dies són l'Alta Ribagorça (197,52) i el Pallars Jussà (127,72), les úniques per sota dels 200 casos per cada 100.000 habitants.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut