Un injecció davant de la denominació òmicron
No s'ha concretat si es farà més seqüenciació dels casos de la variant òmicron (Europa Press/Pavlo Gonchar/Sopa Images)

Els contactes de positius o sospitosos d'òmicron hauran de fer quarantena

Salut canvia el protocol i obliga a fer l'aïllament també a les persones vacunades que hagin tingut contacte amb un cas de la nova variant

Irene Vaqué ReigActualitzat

Els contactes estrets de les persones encomanades amb la variant òmicron hauran de fer quarantena encara que estiguin vacunats.

El Departament de Salut actualitza el protocol i obligarà a fer l'aïllament de 10 dies en aquest cas encara que es tingui la pauta completa de vacunació.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que la mesura s'aplicarà quan se sospiti que sigui la variant òmicron:

"Els contactes estrets de casos que venen de zones sospitoses de poder tenir transmissió d'òmicron, estiguin o no vacunats, han de fer quarantena."

 

Pel que fa al rastreig de la variant, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que en un 20% de les PCR es busca si hi ha òmicron. 


Afectarà els casos confirmats o sospitosos d'òmicron

El canvi de protocol segueix l'estratègia del Ministeri de Sanitat, segons el document d'estratègia contra la covid actualitzat aquest 1 de desembre.

El pla estableix que les persones completament vacunades només hauran de fer quarantena en tres supòsits: que siguin contactes estrets de positius de les variants òmicron, beta o gamma; que siguin persones amb immunodepressió; o que siguin contactes de casos en què se sospiti d'una transmissió a partir de visons.

El Ministeri admet que, en el moment del diagnòstic, no hi ha confirmació del tipus de variant i per això afegeix que la mesura "s'ha d'aplicar també a aquells casos en els quals existeixi sospita, ja sigui per informació preliminar a través d'una PCR específic o perquè el cas forma part d'un brot que inclogui casos causats per aquestes variants".

Si has passat la covid, la mateixa mesura

L'estratègia fixada pel govern espanyol també es refereix a les persones asimptomàtiques que hagin passat la covid en els 180 dies anteriors i que siguin contactes estrets.

En aquest cas, hi haurà les mateixes excepcions que en els vacunats. És a dir, que hauran de fer quarantena si es confirma o se sospita el contacte amb un cas d'òmicron.


Com a norma general, els vacunats no fan quarantena

L'estratègia del Ministeri estableix que les persones que tenen la pauta completa de vacunació, com a norma general, es poden estalviar la quarantena si són contacte d'un positiu.

Una persona rep una vacuna de la covid
Una persona rep una vacuna de la covid (Europa Press/Marta Fernández)

Malgrat això, es demana que evitin relacionar-se amb persones vulnerables, l'ús de mascareta en les interaccions socials, no anar a esdeveniments multitudinaris i està alerta de l'aparició de símptomes compatibles amb la infecció.

A més, es considera recomanable fer-los dues proves, preferiblement una PCR, en els 10 dies següents a l'últim contacte amb el cas, una al principi i l'altra, al cap de 7 dies.


Circula i s'ha trobat a les aigües residuals

A Catalunya, continuen estan pendents de confirmació els dos casos sospitosos de la variant òmicron, encara que els resultats preliminars apunten en aquesta direcció. Els positius es van detectar dilluns a l'aeroport del Prat i es calcula que el tipus de variant no es podrà confirmar fins divendres.

A més, el conseller de Salut ha explicat que s'ha detectat a les aigües residuals i per això es dona per fet que ja es trasmet a Catalunya. "Ja en tenim alguns casos", ha afegit.

L'OMS ha declarat l'òmicron una variant de preocupació. Argimon ha destacat que encara no se sap si és més transmissible ni l'abast que té.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus VacunesCovid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut