Barcelona

Els consellers tornen a ocupar els despatxos tancats durant set mesos pel 155

La majoria de consellers han estat rebuts amb llaços i rams grocs pels treballadors del seu departament

Actualitzat

Primer dia laborable per als nous conselleres del govern Torra que aquest dilluns comencen a prendre possessió dels seus despatxos. Uns despatxos que han estat buits des de l'octubre, quan va entrar en vigor l'article 155 i el govern va ser destituït. Després que dissabte van prometre el càrrec, i es va aixecar l'aplicació de l'article 155, els nous consellers reprenen la feina.

Només dos consellers podran fer un traspàs de carteres presencial: Carles Mundó, rellevat per Ester Capella, i Meritxell Borràs, substituïda per Jordi Puigneró. Alguns tenen previst visitar, demà mateix, a la presó d'Estremera i Alcalá-Meco, i també a Brussel·les, els seus antecessors.

Territori i sostenibilitat

Damià Calvet ha estat un dels primers consellers a ocupar el seu nou despatx. Ha arribat al Departament de Territori i Sostenibilitat passats dos quarts de nou del matí. El traspàs de cartera no el podrà fer, com és habitual, amb el seu antecessor, ja que Josep Rull es troba empresonat a Estremera. Tot i que diumenge va visitar Rull a Estremera, Calvet hi tornarà demà per fer un traspàs formal.

"Avui és el primer dia sense el 155. Avui comencem a treballar en la gestió quotidiana dels temes que són competents d'aquest departament. Temes importantíssims: aquest és el departament de l'habitatge, del transport públic, del medi ambient, i per tant hem d'entrar ja a treballar en aquests temes, hem de revertir també els efectes del 155, hem de tirar endavant una agenda modernitzadora del país amb valors republicans, tot això és el que hem de fer des d'avui mateix, però també, demà passarem per Estremera a fer aquest traspàs de carteres formal.

Calvet ha marcat quines són les prioritats del seu departament, com ara restituir la llei del canvi climàtic que va ser suspesa pel govern espanyol quan, segons el nou conseller, "no ens podiem defensar" per l'aplicació del 155.

Carvet ha arribat acompanyat del seu equip, el mateix de Rull, al departament on aquesta tarda hi ha previst un acte de solidaritat amb els presos i els seus familiars.

Agricultura

També ha ocupat aquest matí el seu despatx la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que ha estat rebuda a la porta del departament per l'equip de govern i els treballadors. Ha estat rebuda amb aplaudiments, amb un ram de flors grogues, una catifa groga i dos petits obsequis, un per a ella i un altre que farà arribar demà a la consellera Meritxell Serret.

"És cert que la vida continua malgrat haver-hi 155, i la prova evident que això ha passat és que aquí, i a tot arreu, però he de parlar de la conselleria de la qual soc titular, han aguantat d'una manera ferma, em consta i sé, enyorant la consellera Serret."

Jordà viatjarà demà a Brussel·les per trobar-se amb Serret, tot i que aquest dilluns hi ha contactat per videoconferència per fer el traspàs en Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Vicepresidència i Economia

El nou vicepresident i titular d'Economia, Pere Aragonès, ha dit a "Els Matins" de TV3 que demà s'entrevistarà amb Oriol Junqueras a Estremera. Aragonès, que durant tot aquest temps ha estat el seu relleu a Economia --i de Rovira a ERC-- ha mantingut una estreta relació amb Junqueras i ha destacat que els traspassos es fan amb el govern destituït.

" Ara no venim a substituir cap delegat del govern espanyol, sinó que fem el relleu amb els consellers suspesos pel 155."

Després Aragonès ha anat a la Conselleria d'Economia per ocupar el seu despatx.

A l'entrada de l'edifici s'ha dirigit, amb una foto d'Oriol Junqueras al costat, als treballadors que l'han rebut. Aragonès ja ha apuntat quines són les seves prioritats, com el final de la intervenció financera a la Generalitat.

També ha afegit que la negociació d'un nou model de finançament autònomic no pot substituir la negociació sobre la sobirania de Catalunya.

Justícia

Qui sí que s'ha trobat amb el seu predecessor és Ester Capella, la nova consellera de Justícia, que aquest matí ha fet el traspàs de cartera amb Carles Mundó. Capella havia estat diputada per ERC al Congrés dels Diputats en els últims anys.  

Desenes de persones han rebut Ester Capella a la Conselleria de Justícia amb aplaudiments i han fet una rotllana amb un llaç groc on s'ha afegit la nova titular de Justícia.

A Justícia, la consellera Ester Capella té el repte de refer la relació amb jutges i fiscals, molt deteriorada perquè la meitat de l'anterior govern és a la presó.

Cultura

Laura Borràs ha arribat al Palau Marc, seu del al Conselleria de Cultura, on ha estat rebuda pels treballadors. La consellera, que havia ocupat la direcció de l'Institut de les Lletres catalanes amb Ferran Mascarell, substitueix Lluís Puig, amb qui manté un contacte permanent. Borràs ha anunciat que demà s'entrevistarà a Brussel·les amb Puig per fer "simbòlicament el traspàs de carteres", però ha reconegut que treballaran de manera col·legiada.

"Avui obrim el Palau Marc. Em reuniré amb els treballadors per agrair la feina que s'ha fet des dels servidors públics per travessar aquest període tan dur que ha estat l'aplicació de l'article 155. I ara obrirem portes, que entri la llum, i a dinamitzar la cultura, i ho farem en tàndem des de Barcelona i des de Brussel·les i intentant comptar amb la col·laboració de tots."

"La prioritat és posar-nos en marxa. La cultura ha patit molt en aauest període, i ja ho feia abans, perquè la intervenció econòmica va ser anterior en àmbits de la cultura a l'aplicació de larticle 155, i el que hem de fer és tornar a posar en marxa el batec cultural d'aquest país, que no s'ha aturat mai però que mereix tota la nostra atenció, i és el que farem des del primer moment."

Acció Exterior

Ernest Maragall ha arribat a la conselleria d'Acció Exterior, Transparència i Relacions Internacionals on ha estat rebut pels funcionaris del departament amb un ram de flors grogues. Maragall ha destacat que aquest és el departament més petit però amb l'àmbit d'acció més gran. Maragall ha dit que arriba a la conselleria que ocupava fins el 155 Raül Romeva amb la mateixa ambició i compromís.

 

"En l'àmbit de l'Acció Exterior ens correspon garantir, enfortir i ampliar la presència el reconeixement, la dignitat de Catalunya i les seves institucions arreu d'Europa i el món."

Maragall té reptes urgents a abordar. Haurà de definir les noves relacions de la Generalitat a l'exterior després que el 155 va fulminar les oficines del govern a l'estranger, menys la de Brussel·les. També s'haurà de veure si l'executiu de Torra torna a desplegar el Diplocat.

Ensenyament

Josep Bargalló, d'ERC, ha ocupat aquest matí el seu despatx a la Conselleria d'Ensenyament. S'ha reunit amb el seu equip al despatx que ocupava fins al 155 Clara Ponsatí.

És l'unic conseller que no debuta en el càrrec, ja que havia estat titular d'Educació durant el primer tripartit, entre el 2003 i el 2006. Bargalló, actualment, col·laborava dins el partit en temes d'ensenyament. Després, Bargalló ha fet la seva primera visita oficial a Badalona, on hi ha hagut problemes de matriculació a P3. A l'Ajuntament ha estat rebut per l'alcaldessa, Dolors Sabaté, i ha firmat al llibre d'honor.

Presidència

La consellera de Presidència Elsa Artadi ha començat la jornada entrevistada per Mònica Terribas a Catalunya Ràdio, on ha dit que una de les primeres tasques és la d'avaluar l'impacte del 155.

 

Després, la consellera ha assistit al Palau Robert a un acte sobre "Les competències professionals en la catalunya del 2030", on ha dit que espera poder tornar la conselleria a Jordi Turull.

"És un departament que no em tocava encapçalar a mi, i espero i desitjo que serà el dia més feliç de la meva carrera política el dia que pugui deixar d'encapçalar-la perquè ho faci en Jordi Turull, que és realment el conseller legítim de la Presidència. Per tant, són moments molt agredolços per a tots nosaltres, especialment per a aquells que estem substituint una persona amb els drets polítics intactes i amb la voluntat de servei al seu país. Malgrat haver recuperat les institucions, no oblidem on som i perquè som aquí."

Sanitat

Alba Vergés, consellera de Sanitat en substitució de Toni Comín, ha tingut una de les rebudes més nombroses dins i fora de l'edifici del departament. Fora ha estat rebuda amb pancartes per la república i la llibertat dels presos polítics i un ram de flors grogues.

A l'interior, més treballadors també l'esperaven amb més pancartes. Ha tingut paraules d'agraïment per al conseller Comín i per als treballadors del sector, que aquests mesos han hagut de treballar demanant permís per tot, ha dit.

Vergés ha deixat clar que des del Departament de Sanitat es treballa per a tothom, i una de les seves prioritats és la restituir la llei que garanteix la sanitat universal.

"Venim a començar a treballar per la gent, per tothom, a governar per a tothom, per la vida de totes les persones, catalans i catalanes, i amb fraternitat per les d'arreu de l'estat espanyol i d'arreu del món.

 

"Les ingerències de l'Estat hi són i hi han sigut, l'últim exemple és la sentència del TSJC que es carrega les ordres per garantir la sanitat universal a tothom.(...) Aprofito per dir al president del govern espanyol que té una oportunitat per derogar aquest decret llei que es va carregar el caràcter universal de la salut, que ho aprofiti a fer-ho a l'Estat espanyol, però que independentment del que facin allà, a Catalunya garantirem l'atenció sanitària a tothom."

Per això, en la primera reunió de treball ha volgut fer balanç del 155.

Polítiques Digitals

Jordi Puigneró, nou conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, ha tingut una rebuda de color groc a l'única conselleria de nova creació. Puigneró s'ha dirigit als treballadors, als quals ha agraït la seva feina durant el 155, i ha dit que aquest és un govern compromès amb les noves tecnologies.

Treball

El nou conseller de Treball, Chakir el Homrani, que ha iniciat el dia amb el coneixement de les dades de l'atur, té previst visitar aquest dimarts a la presó d'Alcalá-Meco la seva predecessora, Dolors Bassa.

"És molt important poder-la anar a visitar, tinc moltes ganes de poder-la saludar, poder coneixer la seva visió sobre la situació del departament, i de fer-li una forta abraçada com a amics personals que som. I escoltar-la, perquè és una veu més que qualificada sobre aquest departament. Però el que tenim més ganes és de poder veure-la a casa, la volem a casa, la volem en una situació de normalitat, perquè no es mereix això, ni ella ni tots els altres presas i presos polítics, ni la gent que és a l'exili."

 

 

El Homrani té com a prioritats la de crear una "ocupació de més qualitat, no tan estacional, que permeti tenir un projecte de vida digna". També ha apuntat altres objectius, com el de l'envelliment digne, per poder envellir en els barris i els àmbits més propers a les persones, i ha fet especial esment al problema dels menors no acompanyats, que ha dit és un problema de país.

 

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés catalàArticle 155Quim TorraMeritxell SerretJosep RullToni ComínJordi TurullLluís Puig
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut