Madrid

Els consellers del PP es fan enrere i el consell rectificarà l'acord sobre el control dels informatius

El consell d'administració de Ràdio i Televisió Espanyola rectificarà la decisió que van aprovar ahir que els permetia poder controlar les notícies que preparen els periodistes en temps real a través del seu sistema informàtic. La decisió ha incendiat la xarxa social Twitter amb missatges de protesta amb l'etiqueta #defiendeRTVE, #rtvedetodos i #RTVE, i ha estat fortament criticada pels mateixos professionals de l'ens públic, que ho veuen com una forma de censura prèvia i ja preparen mobilitzacions. Després que s'ha encès la polèmica, els quatre membres del PP del consell d'administració de RTVE s'han fet enrere i el consell de RTVE ha afirmat que ha convocat una reunió extraordinària per demà per desfer l'acord.

Actualitzat
El consell d'administració de RTVE revocarà la seva decisió de controlar l'elaboració de continguts als informatius de l'ens públic després de la forta polèmica que ha desfermat l'acord aprovat ahir. El consell ha anunciat que rectificaran i faran marxa enrere aquest dijous al matí i ha convocat una reunió d'urgència per aquest divendres per canviar el sentit de la votació "davant de l'oposició i el malestar que aquesta decisió ha suscitat entre els treballadors de la Corporació de RTVE i en amplis sectors de l'opinió pública".

Com els becaris


No obstant això, la majoria de membres del consell mantenen que la mesura és totalment legal i que el consell d'administració de RTVE, com a òrgan de govern de la corporació de l'ens públic, "té dret" a veure en què estan treballant els serveis informatius "de la mateixa manera que hi té accés el noi que està en pràctiques en aquest informatiu".

Per aquest motiu, subratllen que la rectificació que es produirà demà no té res a veure amb el fet que els consellers creguin que la mesura és il·legal, sinó que entenen que "ara mateix no és convenient".

Marxa enrere dels consellers del PP

Paral·lelament, els quatre membres del Partit Popular del consell d'administració de Ràdio Televisió Espanyola s'han fet enrere en la seva intenció de veure -en temps real- les notícies que preparen els periodistes a través del seu sistema informàtic.

En una nota feta pública aquest matí, els quatre consellers populars al·leguen que després de veure la reacció que ha suscitat la seva decisió de poder veure les notícies mentre s'estan elaborant han reconsiderat la decisió i han demanat l'anul·lació de la mesura.

D'altra banda, els partits polítics s'han afanyat a negar que l'acord amagui cap desig de censura prèvia. Duran i Lleida ha rebutjat la decisió de RTVE, ha assegurat que no li "agrada", i ha admès que "fa la sensació de ser censura prèvia", i així ho transmetrà al conseller proposat pel seu partit. D'aquesta manera, Duran s'ha oposat al que CiU va votar ahir, juntament amb el PP.

Concentració de les redaccions de RTVE

Aquest migdia totes les redaccions de l'estat espanyol de RTVE faran una concentració de dos minuts com a mesura de rebuig de la decisió que ahir va pendre el consell de Ràdio i Televisió pública espanyola d'aprovar la seva intenció de veure -a temps real- les notícies que preparen els periodistes a través del seu sistema informàtic.

L'inici de la polèmica

La mesura perquè els membres del consell de RTVE puguin controlar l'elaboració dels informatius en temps real es va aprovar amb els vots a favor de CiU i PP, mentre que PSOE, ERC i el membre proposat per CCOO es van abstenir. Només els consellers d'UGT i Esquerra Unida van votar contra la decisió que dóna via lliure als 12 consellers per entrar al programa que utilitzen els periodistes mentre escriuen les informacions abans que s'emetin per la ràdio o la televisió.

Per part del govern espanyol, el portaveu, José Blanco, també ha assegurat que no comparteix la decisió i ha defensat la independència dels treballadors de Ràdio Televisió Espanyola.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut