Barcelona

Els conductors d'autobusos de Barcelona fan vaga fins divendres

La ciutat de Barcelona estarà, fins aquest dimarts a dos quarts de set del matí, sense autobusos urbans arran de la vaga que fan els conductors de TMB fins divendres. Un cop acabats els serveis mínims, només circulen una quarta part dels vehicles en una dotzena de línies on no arriba el metro. A la tarda, els serveis mínims s'han complert amb normalitat i sense incidents amb els piquets, atès l'important desplegament de la Guàrdia Urbana a les quatre cotxeres d'autobusos de la ciutat. Al matí, els treballadors reunits en assemblea han decidit continuar la vaga fins divendres i repetir-la cada dijous fins que es trobi una sortida al conflicte laboral.

Actualitzat

Els conductors d'autobusos de Barcelona no estan disposats a renunciar a les seves demandes, i per això han decidit mantenir la vaga de cinc dies en una assemblea general que han celebrat a la plaça Universitat. Aquesta concentració, organitzada pels sindicats Actub i CGT, també ha servit per acordar que es respectaran els serveis mínims i per anunciar que cada dijous hi haurà vaga indefinida. Segons els representants del comitè d'empresa, aquesta situació es mantindrà fins que la patronal de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) accedeixi a les seves peticions: tenir dos dies de descans a la setmana i trenta minuts de descans dins la jornada laboral.

Davant del miler de conductors convocats en la reunió, el president del comitè d'empresa, Saturnino Mercader, ha explicat que han interposat una denúncia contra TMB per no haver informat dels serveis mínims el comitè de vaga i per "haver deixat passar les forces d'ordre públic a l'interior del lloc de treball", a les cotxeres.

Un cop acabada l'assemblea, els conductors d'autobusos han iniciat una marxa fins a la comissaria que hi ha a Travessera de les Corts, on hi havia detingut un dels piquets. El conductor ha declarat davant dels Mossos i ha quedat en llibertat, pendent de declarar davant del jutge.

Dos ferits i un treballador detingut

La nova vaga de conductors d'autobusos s'ha reprès a primera hora del matí amb molta tensió. Un treballador ha estat detingut i acusat d'agressió després que es produïssin enfrontaments entre la Guàrdia Urbana i piquets que miraven d'impedir la sortida de les cotxeres de Sant Andreu dels autobusos que han de complir els serveis mínims. En els incidents, han resultat ferits un agent de la Guàrdia Urbana i un membre del comitè d'empresa. Sembla que els aldarulls han començat quan els agents no han deixat controlar la sortida dels autobusos als piquets, que sempre ho havien fet durant les aturades, fins ara. Davant els incidents, els sindicats han afirmat que en prendran nota.

Els sindicats asseguren que el 95% de la plantilla ha secundat la vaga.

D'altra banda, el vicepresident executiu de TMB, Dídac Pestanya, ha dit que l'empresa no cedirà a l'estratègia dels sindicats, que, d'una banda, demanen negociar, mentre que, de l'altra, ho neguen, així com tampoc no han acceptat cap proposta ni la mediació de l'autoritat laboral per poder trobar una "sortida raonada" en aquest conflicte. TMB ha comptabilitzat sabotatges en dotze vehicles.

Gran absentisme laboral

Un dia abans de l'aturada, un 22% dels treballadors, uns 700, estaven de baixa mèdica per motius poc clars. La mitjana d'absentisme a l'hivern acostuma a ser del 10%, de manera que les baixes laborals s'han incrementat com a mínim en deu punts. El portaveu de la companyia ho atribueix "als que no volen posicionar-se obertament contra la vaga".

Serveis mínims

Sigui com sigui, el principals afectats de l'aturada, els usuaris del transport públic, han de saber que la vaga ha començat aquest dilluns a les sis del matí. El Departament de Treball ha fixat uns serveis mínims del 50% de la flota en les hores punta (de 6.00 a 9.30, i de 17.00 a 20.00), que s'estan complint.

La resta del dia circulen el 25% dels autobusos en aquelles zones on no hi hagi alternativa de metro, les corresponents a les línies 9, 11, 13, 21, 24, 63, 65, 92, 95, 109, 157, 193, amb intervals no superiors als trenta minuts.

TMB ha iniciat una campanya informativa en què dóna a conèixer la seva posició, i a través del web "Sí als dos dies" deixa clara la seva posició i facilita dades detallades sobre el conflicte laboral. D'altra banda, tota la informació sobre l'aturada i els serveis mínims es pot consultar des del web de TMB.

Anar al contingut