Un braç robòtic capaç d'ajudar els treballadors
Un braç robòtic capaç d'ajudar els treballadors (Viquipèdia CC 4.0)

Els cobots, robots col·laboratius que treballen colze a colze amb les persones

Els robots col·laboratius, els cobots, són cada vegada més presents en petites i mitjanes empreses per alliberar els operaris de les feines més pesades i mecàniques

Laia de la RivaActualitzat

Són els cobots, robots pensats per col·laborar amb els operaris d'una empresa perquè facin la feina pesada i mecànica. Cada cop hi ha més pimes interessades en aquests cobots, segons explica Joan Romero, conseller delegat d'Acció, l'agència de la Generalitat per la competitivitat de l'empresa, al programa "Valor afegit".

Romero afirma que no s'han de veure com una amenaça per als llocs de treball: "Estan pensats per fer-li l'activitat més senzilla a la persona i, per tant, des d'aquest punt de vista no és un element de substitució de llocs de treball, sinó que és un element de millora del risc laboral i d'un guany de productivitat."

És el que passa a l'empresa NG Brakes, dedicada a la fabricació de discos de fre. El cobot que tenen treballa sobretot de nit, quan tenen pics de producció. El seu conseller delegat, Vicens Torras, explica que n'estan tan satisfets que ja estudien incorporar-ne un altre. Una incorporació que aniria acompanyada de la contractació de dues persones més.

"El fem treballar de nit sobretot, i els caps de setmana quan tenim molta punta de producció, i la veritat és que ens funciona molt bé."

Una de les característiques dels cobots és que són fàcilment programables, fins i tot per als operaris que no estan acostumats a aquest tipus de feina. A més, Vicens Torras explica que, si les seves necessitats canvien, "fer una modificació és molt fàcil".

Han treballat amb l'empresa Wetron per a l'instal·lació del robot. Una companyia dedicada de fa anys a l'automatització d'empreses, però que ha obert una línia de negoci amb els cobots. Assessoren i en fan la instal·lació sobretot a petites i mitjanes empreses catalanes. El seu director general, Pere Vallès, explica que la robòtica col·laborativa permet anar a clients molt més propers i a tot tipus d'indústria.

Amb una inversió no gaire elevada, que començaria als 50.000 euros, el retorn pot donar-se en menys de dos anys. Creuen que suposarà un canvi radical a la indústria perquè, segons Vallès, "fins ara, un robot anava dins una gàbia, implicava unes inversions molt grans, necessitaves enginyers, necessitaves gent de manteniment molt qualificada... Ara estem parlant de tot un altre món".

La indústria de la robòtica es consolida a Catalunya

Tot plegat està fent també que s'estigui generant un negoci al voltant de la robòtica. A Catalunya es calcula que hi ha 150 empreses que s'hi dediquen. I també s'estan atraient inversions en aquest camp. De fet, una de les destacades és el hub d'innovació al voltant dels cobots que dues empreses daneses del ram -Universal Roots i MiR- van instal·lar a Barcelona el 2019.

El director general pel sud d'Europa d'Universal Robots explica que van triar Barcelona pel factor logístic:

"Espanya encaixava dins la regió del sud d'Europa, Orient Mitjà i Àfrica. Des d'un primer moment el factor logístic de Barcelona va ser determinant. Tenir accés als mercats a la vora. I també altres factors com l'accés al talent."

Des de la Generalitat apunten que hi ha teixit també català. Joan Romero, d'Acció, afirma que "tenim una oferta que no només la podem vendre aquí, sinó que també la podem vendre a fora".

Els cobots i la robòtica en general s'emmarquen en el que s'ha anomenat indústria 4.0, és a dir, centrada en l'automatització de processos industrials gràcies a la tecnologia. A Catalunya, es calcula que hi ha un teixit de 1.100 empreses dedicades a aquest àmbit.

 

ARXIVAT A:
TecnologiaEmpresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut