Kinshasa

Els ciutadans de la República del Congo voten de forma massiva en les primeres eleccions lliures en 40 anys

Jornada històrica a la República del Congo. I és que s'han celebrat les primeres eleccions democràtiques del país en més de 40 anys en uns comicis en què uns 26 milions de votants hi han estat convocats, per elegir nou president i nou Parlament. Aquestes eleccions haurien de servir per posar fi a anys de guerres civils i cops d'estat. Entre els més de 30 candidats, l'actual president, Joseph Kabila, és el favorit, tot i que encara s'haurà d'esperar tres setmanes per saber-ne els resultats. En qualsevol cas, fonts de la comissió electoral han assenyalat que la segona volta de l'elecció presidencial, en cas que n'hi hagi, s'ha fixat pel 29 d'octubre.

Actualitzat

Per primera vegada en més de 40 anys, la República Democràtica del Congo ha celebrat aquest diumenge eleccions multipartidistes. Els ciutadans congolesos han respost amb entusiasme a una convocatòria històrica i han acudit de forma massiva a les urnes amb l'esperança que les legislatives i presidencials estabilitzin el país i posin fi a anys de guerra, corrupció i caos.

Els comicis han presentat importants reptes organitzatius, tant per la nul·la tradició democràtica del Congo, com per l'alt nombre de candidats que es presentaven en aquestes eleccions. En total hi havia convocat a les urnes 26 milions de votants, en 50.000 col·legis electorals repartits en un país tan gran com tot l'Europa occidental.

Al marge d'incidents aïllats i algunes denúncies d'irregularitats, la votació ha transcorregut amb normalitat. Per garantir la seguretat d'aquestes eleccions clau en la història del país, les Nacions Unides han desplaçat al Congo el contingent de forces de pau més gran del món. Uns 1.200 observadors internacionals i més de 17.000 "cascos blaus" han vetllat perquè el procés electoral es desenvolupés amb seguretat i transparència.

Tot i que el recompte va començar immediatament després que es tanquessin els col·legis, els resultats oficials de les eleccions no se sabran fins d'aquí a tres setmanes. Dels 33 candidats que opten a la presidència, el favorit és l'actual president, Joseph Kabila. El guanyador dels comicis haurà d'afrontar el repte de treure de la misèria un país que, paradoxalment, reuneix ell sol més riqueses que 20 països africans junts.

Per la seva part, la comunitat internacional és molt conscient de la importància d'aquests comicis per a l'estabilitat a la zona dels Grans Llacs. I és que les eleccions haurien de servir per segellar la transició que va començar l'any 2003, després d'una guerra regional de 5 anys.

Anar al contingut