El contacte amb la mascareta, els dits i la boca podria fer actuar el cigarret com a transmissor
El contacte amb la mascareta, els dits i la boca podria fer actuar el cigarret com a transmissor

Els cigarrets poden ser transmissors de la Covid-19, segons el Ministeri de Sanitat

El ministeri recomana no fumar ni vapejar en ambients socials per l'expulsió de gotes de saliva

Redacció / AgènciesActualitzat

És ben sabut que fumar no és bo per a la salut. Ara també surten estudis sobre com pot afectar fumar en el contagi del coronavirus.

Segons un document de Sanitat, els cigarrets poden actuar com a transmissors i, per això, recomana no fumar en ambients socials.

La Comissió de Salut Pública del Ministeri ha aprovat per consens el "Posicionament en relació amb el consum de tabac i relacionats durant la pandèmia per la Covid-19".

S'insisteix en els nous riscos associats al fet de fumar i vapejar. I constata que la manipulació de la mascareta i el contacte dels dits amb la boca després de tocar els cigarrets podrien actuar com a transmissors de la Covid-19.

A més, el text destaca que el fet de treure el fum suposa l'expulsió de gotetes respiratòries.

"Poden contenir càrrega viral i ser altament contagioses."

Per això, recomana seguir mesures especials d'higiene.

"S'ha d'evitar el consum en ambients comunitaris i socials i, en cas de fer-se, s'ha de fer en espais separats oberts, i extremar les mesures d'higiene personal de qui consumeix, com el rentat de mans previ i posterior a la manipulació dels productes i utensilis que es fan servir."

El document fa una referència específica a les pipes d'aigua. La utilització compartida ja estaven prohibides a les fases 1, 2 i 3 de la desescalada.

Ara s'assegura que evitar fer-les servir és indicat com a prevenció i, de fet, ja hi ha comunitats autònomes que estan desenvolupant una normativa complementària en aquest sentit.

Aquest treball també recorda que el consum de tabac empitjora les malalties respiratòries i, per tant, és un factor de risc per a malalties cardiovasculars, oncològiques o la diabetis.

"Pel que fa a la relació entre fumar i la progressió de la Covid-19, l'evidència actual ens indica que fumar s'associa a la seva progressió negativa i amb resultats adversos."

També fa referència als cigarrets electrònics i recorda que l'Organització Mundial de la Salut adverteix que el seu consum produeix efectes secundaris als pulmons, el cor i els vasos sanguinis que podrien augmentar el risc de complicacions severes per la Covid-19.

Aquest document del Ministeri de Sanitat coincideix amb l'avís que ha fet l'OMS a les persones infectades per coronavirus i fumadores que tenen més risc de patir la malaltia de forma greu i, fins i tot, de morir, en pacients hospitalitzats.

 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Tabac
Anar al contingut