Els científics estudien a La Palma com avançar-se als efectes devastadors dels volcans

L'estudi del Cumbre Vieja permet predir quan caldrà evacuar una població o com afectarà la terra i les aigües subterrànies

Actualitzat

Cada dia hi ha científics de tot el món que recullen mostres de lava del volcà de La Palma, al costat de pobles que ja no existeixen i d'altres que saben que quedaran aviat sota la lava.

El seguiment del volcà, monitoritzat minut a minut, es fa gràcies als coneixements obtinguts en altres volcans previs i permet saber-ne més.

"És una oportunitat única perquè els geòlegs normalment no veiem com passen les coses. Hi ha pocs processos geològics on puguem veure en directe com es formen les roques", explica a TV3 Guillem Gisbert, investigador postdoctoral a l'Institut de Geociències de Madrid.

Aquesta informació és bàsica per preveure de la millor manera possible els danys que es puguin produir i saber, per exemple, quan s'ha de fer una evacuació o si no cal.

"Les erupcions volcàniques són molt dinàmiques i sobretot la colada de lava depèn del relleu, de si es va refredant o de si troba obstacles", com diu aquest científic. Encara que cada volcà és diferent, dona informació per avançar el comportament futur d'altres volcans de la mateixa tipologia.

Els drons que controla la Unitat Militar d'Emergències donen dades de l'evolució de la colada (UME/Luismi Ortiz)

Terra i aigua

Amb les dades de la lava i la cendra, també es pot avançar com afectaran la terra i les aigües subterrànies. Les mostres que es porten al laboratori permetran també saber "quins elements són aportats al medi, a les aigües superficials i subterrànies i els oligoelements o nutrients que aporten a la terra", explica José Luis Fernández Turiel, investigador del CSIC, del centre de Geociències de Barcelona.

Això és possible, afegeix, perquè "el piroclast que surt del volcà s'eleva uns centenars o milers de metres i després cau en forma de pluja. El que s'estudia és per preveure què passarà quan plogui, quins elements passaran d'aquest material a les aigües".

Els científics ja saben que el que quedarà per on hagi passat la lava és el que s'anomena "malpaís", un lloc intransitable de roca afilada on trigarà molt a créixer vida. En canvi, la terra on hagi caigut cendra guanyarà en fertilitat i serà més rica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut