El vaixell Razoni, amb bandera de Sierra Leone, a l'estret del Bòsfor (Reuters/Yoruk Isik)
El vaixell Razoni, amb bandera de Sierra Leone, a l'estret del Bòsfor (Reuters/Yoruk Isik)

Els cereals del primer vaixell que va sortir d'Ucraïna es queden sense comprador al Líban

El comerciant que havia comprat les més de 26.000 tones de blat de moro rebutja la càrrega perquè arriba amb més de cinc mesos de retard

Redacció/AgènciesActualitzat

Les més de 26.000 tones de blat de moro que transportava el primer vaixell que va sortir d'Ucraïna carregat de cereals s'han quedat sense comprador.

El comerciant del Líban que havia comprat els cereals abans que comencés el conflicte ara rebutja la càrrega perquè arriba amb més de cinc mesos de retard.

Ho ha anunciat l'ambaixada d'Ucraïna al Líban a través de Facebook:


Ara, segons l'ambaixada, el navilier està buscant un altre consignatari per descarregar la mercaderia, ja sigui al Líban o en qualsevol port d'un altre país.

El vaixell va sortir dilluns de la setmana passada d'Odessa i havia d'atracar a Trípoli, però ara mateix està ancorat al sud de Turquia.

El fracàs en la venda del cereal arriba gairebé una setmana més tard que el Líban autoritzés la sortida d'un vaixell sirià que, segons el govern de Kíiv, portava gra robat a Ucraïna.

El vaixell Razoni, amb 26.000 tones de blat de moro a bord, sortint d'Odessa el dilluns 1 d'agost
El vaixell Razoni, amb 26.000 tones de blat de moro a bord, sortint d'Odessa el dilluns 1 d'agost (Reuters)

Tones de cereals bloquejades a causa de la guerra

A conseqüència de la invasió russa, milions de tones de cereals van quedar bloquejades als graners d'Ucraïna, un dels grans exportadors mundials de gra.

El bloqueig del gra d'Ucraïna arran de la guerra ha provocat escassetat de menjar, sobretot al Pròxim Orient i a l'Àfrica, zones amb una alta dependència del gra rus i ucraïnès.

Les Nacions Unides i Turquia van propiciar un acord per a la sortida dels cereals ucraïnesos. Després d'intenses negociacions, Moscou i Kíiv van pactar un corredor segur des d'Odessa per permetre la sortida dels 20 milions de tones de cereals bloquejades a causa de la guerra.

El Razoni, un vaixell amb bandera de Sierra Leone, va sortir l'1 d'agost del port d'Odessa. Dos dies després va passar per l'estret del Bòsfor després de superar la inspecció d'una comissió mixta de delegats russos, ucraïnesos i turcs, tal com preveu l'acord del 22 de juliol.

El vaixell amb tones de cereals ucraïnesos a bord, al seu pas per Istanbul
El vaixell amb tones de cereals ucraïnesos a bord, al seu pas per Istanbul (Reuters/Dilara Senkaya)

Dos vaixells més surten d'Ucraïna

D'altra banda, dues embarcacions més carregades de cereals han sortit aquest dimarts del port de Txornomorsk, a Ucraïna, en el marc de l'acord d'exportació de gra.

Un dels vaixells és l'Ocean Lion, amb bandera de Libèria, que porta 64.720 tones de blat de moro a Corea del Sud. L'altra embarcació és el Rahmi Yagci, amb bandera de Turquia, que carrega 5.300 tones de farina de llavors de gira-sol cap a Istanbul.

Tots dos vaixells mercants són a alta mar i es dirigeixen cap al Bòsfor, on una delegació de representants d'Ucraïna, Rússia, Turquia i l'ONU els inspeccionarà durant aproximadament un dia i mig. Està previst que els dos vaixells arribin a la destinació el dimecres a la tarda.

Es tracta de l'onzè i el dotzè vaixell que surten de ports ucraïnesos des que es va firmar l'acord per desbloquejar l'exportació de cereals.

 

 
ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut