Els catalans destinen prop de la meitat del seu sou a pagar el lloguer

Els catalans destinen quasi la meitat del seu sou a pagar el lloguer

A Catalunya s'ha d'invertir de mitjana 8,6 anys de salari íntegre per a la compra d'habitatge, segons un estudi de Fotocasa i Infojobs

Lluís Freixes CarbonellActualitzat

Una persona que visqui i treballi a Catalunya ha de destinar el 49,2% de la seva nòmina al lloguer d'un habitatge de 80 metres quadrats. El preu mitjà del lloguer a Catalunya se situava en 12,16 euros el metre quadrat el desembre de 2018. Prenent per referència el salari mitjà registrat a InfoJobs per a Catalunya, 23.727 euros bruts anuals, aquesta xifra era lleugerament superior el desembre de 2017: 50,5%.

A l'estat espanyol, aquesta xifra és un 33,9%. Això és degut, sobretot, al fet que l'habitatge és més barat: el preu mitjà del lloguer a Espanya és de 8,30 euros per metre quadrat i el salari brut mitjà, de 23.478 euros bruts l'any. 

 

"Els estudis de Fotocasa revelen any rere any que a Espanya tenim un important problema d'accés al mercat de l'habitatge, tant en compra com de lloguer, per part de la majoria de la població. I un dels principals factors que expliquen aquesta realitat és que el preu de l'habitatge s'ha encarit a un ritme molt més ràpid que el poder adquisitiu dels espanyols", segons Beatriz Toribio, directora d'Estudis de Fotocasa.

 

Manifestació a Barcelona contra el preu abusiu dels llogers

 

La responsable de comunicació d'Infojobs, Judith Monmany, destaca que l'ocupació es recupera "però els salaris amb prou feines es mouen". A Barcelona, segons les dades de la Generalitat, un pis de lloguer a Barcelona costa de mitjana 929 euros, un 6% més que l'any 2017. Monmany subratlla que els salaris han augmentat un 0,6% l'any 2018, xifra que no és "suficient" per recuperar el poder adquisitiu.

 

Grans diferències entre comunitats 

Catalunya cau aquest any a la segona posició i la segueixen el País Basc (10,22 euros el metre quadrat) i les Illes Balears (9,83 euros el metre quadrat). En totes aquestes comunitats els seus habitants han de destinar més del 40% del seu sou mensual brut al pagament del lloguer. Si bé la mitjana a Espanya és destinar-hi el 33,9% de la nòmina, les diferències entre les comunitats autònomes són notables.

 

A l'altra banda, a Extremadura hi ha els lloguers més assequibles i amb concordança amb els sous. De fet, amb un preu mitjà de 341,35 euros mensuals per un pis de 80 metres quadrats i un salari brut mijtà de 1.873,12 euros al mes, els extremenys han de destinar el 18,2% del seu sou al pagament del seu habitatge de lloguer.

La segueixen Castella-la Manxa i La Rioja, totes dues amb un preu mitjà de 4,87 euros el metre quadrat. En aquestes comunitats, la part de salari mensual destinat al pagament del lloguer és del 21,5% i 21,2%.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut