Anticossos de malalts recuperats, una via prometedora per tractar la Covid
El plasma de pacients recuperats de Covid conté anticossos contra el virus (Reuters/François Lenoir)

Els casos lleus de Covid generen anticossos durant almenys cinc mesos

Un estudi coliderat pel català Carles Cordón-Cardo demostra que la resposta immunitària es manté més temps del que es creia

Xavier DuranActualitzat

Les persones infectades pel coronavirus que han patit la malaltia de forma lleu generen anticossos potents i aquesta resposta es manté durant almenys cinc mesos.

Aquest és la conclusió d'un estudi que acaba de publicar aquest dimecres la revista "Science".

L'estudi l'ha dut a terme un equip de l'Escola de Medicina Icahn del Mount Sinai de Nova York, liderat per Ania Wajnberg i pel català Carles Cordón-Cardo.

La resposta immunitària dels pacients que han tingut infecció per SARS-CoV-2 i la seva durada és un tema en què encara no hi ha conclusions clares. Alguns estudis han mostrat que la resposta immunitària s'afebleix molt en poc temps.

És el cas d'una recerca d'investigadors xinesos publicada al juny a "Nature Medicine". La resposta immunitària havia desaparegut en el 40% dels pacients al cap de vuit setmanes.


Estudiar si es manté més enllà

Però l'estudi que ara es publica, fet amb 30.000 pacients, ha permès constatar que es produeix una resposta robusta i que aquesta es manté al cap d'uns mesos. El seguiment dels pacients ha de permetre comprovar si persisteix més enllà.

 

El doctor Carles Cordón-Cardó al laboratori del Mount Sinai (Davidsans123/Wikimedia Commons)


Segons els autors, això no permet concloure que aquests nivells d'anticossos protegeixin contra una reinfecció, però pot reduir-ne la probabilitat:

"Creiem que és molt probable que redueixi l'índex de probabilitats de reinfecció i pot atenuar la malaltia en cas que es produeixi".

El mes de març, la xarxa hospitalària del Mount Sinai Health System va començar el cribratge de persones amb anticossos del coronavirus per reclutar voluntaris que donessin plasma. L'administració de plasma de persones que tenen anticossos és una de les teràpies que s'està assajant contra la Covid.

Entre les persones sotmeses a anàlisis, la immensa majoria dels que tenien símptomes van experimentar un procés entre lleu i moderat i només el 5% va necessitar atenció mèdica d'emergència o hospitalització.

A l'octubre, s'havien trobat 30.082 persones positives – definides com les que tenien cert nivell d'anticossos- d'un total de 72.401 voluntaris analitzats.

 

Emprendre ràpidament més estudis

Per avaluar la durada de la presència d'anticossos, van tornar a cridar 121 persones. I van observar que, cinc mesos després, els anticossos encara estaven presents a la sang.

Per als autors, aquests resultats són consistents amb la resposta observada en humans a d'altres coronavirus. Alguns d'aquests provoquen una resposta immunitària que es manté durant anys. En cas de reinfecció, s'observen uns símptomes més lleus.

També se sap, per estudis en primats no humans, que la infecció amb el SARS-CoV-2 protegeix d'una reinfecció almenys durant un temps.

Els autors consideren imperatiu dur a terme ràpidament estudis que permetin establir la protecció contra el SARS-CoV-2. Això, juntament amb un millor coneixement del comportament dels anticossos en relació amb les proteïnes de les espícules –les que utilitza el virus per entrar a les cèl·lules- ajudaria a posar al dia les polítiques contra la pandèmia i beneficiaria els esforços per trobar una vacuna contra la Covid.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut