Els casos de xarampió es tripliquen en el primer semestre de l'any respecte al 2018
La vacuna permet prevenir gairebé del tot el xarampió

Els casos de xarampió es tripliquen en el primer semestre de l'any respecte al 2018

A Catalunya, fins al 5 de juliol s'havien confirmat 99 casos de xarampió i en el 84,1% dels casos es tractava de persones no vacunades correctament

Xavier DuranActualitzat

En el primer semestre del 2019 s'han declarat a tot el món més del triple de casos de xarampió que en el mateix període del 2018. Són dades provisionals del darrer informe de l'OMS sobre aquesta malaltia.  

Es tracta de les xifres més elevades des del 2006 i segueixen la tendència observada des del 2016 de l'augment de casos d'any en any. A més, el nombre real de casos deu ser molt més elevat, perquè l'OMS calcula que menys d'un de cada deu casos són detectats i declarats pels sistemes de vigilància.
 

La utilitat de la vacuna

Malgrat això, l'informe també ofereix dades positives. Així, si bé la República Democràtica del Congo, Ucraïna i Madagascar tenen el nombre més elevat de casos declarats, en aquest darrer país han disminuït de manera important gràcies a les campanyes de vacunació dutes a terme a tot el país.

Altres països amb un nombre molt elevat de casos són Angola, el Camerun, les Filipines, el Kazakhstan, Nigèria, el Sudan del Sud, Tailàndia i el Txad. Són països on la vacuna té una baixa cobertura. Però els casos també augmenten a països on el percentatge de persones vacunades és molt elevat, però amb diferències entre comunitats, àrees geogràfiques o grups d'edat.

Allà on hi ha un percentatge important de gent no vacunada el xarampió s'expandeix amb facilitat. En tenim un exemple amb els Estats Units, on s'ha detectat el nombre més gran de casos en els darrers 25 anys. A la regió europea de l'OMS -que abasta un territori més gran que el continent estricte- en el primer semestre de l'any hi ha hagut vora 90.000 casos declarats. Això significa que en aquests sis mesos ja s'han superat els casos que hi va haver en tot el 2018, 84.462, que era la xifra més elevada de la dècada.

A molts països la manca de cobertura es deu a problemes d'accés a la vacuna o a problemes per desplaçar-se als llocs on s'administra. Però als països desenvolupats el principal problema pot ser la desinformació promoguda per grups antivacunes.

Segons l'OMS i l'Unicef, el juliol d'aquest any el 86% dels nens de tot el món havien rebut la primera dosi de la vacuna i el 69% la segona. Això significa que uns vint milions de nens en edat de rebre-la no estan vacunats. A més, hi ha 23 països que encara no han introduït la segona dosi de vacuna en la seva planificació.

El xarampió es pot prevenir gairebé del tot amb aquestes dues dosis de vacuna. Per assegurar que la malaltia no es pugui escampar, l'OMS calcula que un 95% de la població ha d'estar vacunada.
 

Més de 1.400 casos al juny a la Unió Europea

També s'acaba de saber el nombre de casos declarats a la Unió Europea al juny. Dels 28 països, només quatre no van informar de cap cas: Grècia, Hongria, Islàndia i Letònia. Entre la resta van declarar un total de 1.433 casos. En relació als mesos anteriors, el nombre de casos ha disminuït.

Els països amb més casos aquest mes de juny han estat França, Bulgària, Itàlia i Polònia. En el resultat acumulat dels darrers dotze mesos i atenent a la població, el percentatge més elevat de casos es dona a Eslovàquia (271,3 casos per milió d'habitants), Bulgària (147,4)  i Lituània (143,8).

A Espanya, entre el juliol del 2018 i el juny del 2019 s'han declarat 240 casos, que signifiquen 5,1 per milió d'habitants. A Catalunya les dades més recents indiquen que aquest any, fins al 5 de juliol, s'havien confirmat 99 casos de xarampió. El 84,1% dels malalts no estaven correctament vacunats. En 25 casos va ser necessari l'ingrés hospitalari i en cap d'ells el malalt estava vacunat.

A Catalunya el xarampió autòcton es considera eliminat des de l'any 2000, però els viatges a països amb brots actius poden facilitar-ne la reintroducció. Per això cal mantenir un bon nivell de cobertura de vacunació en la població i que abans de viatjar a un altre país les persones verifiquin el seu estat vacunal.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut