Joves en una discoteca afterhours.
Canviar l'alcohol per les begudes energètiques no és la solució.
L'Hospitalet de Llobregat

Els cardiòlegs alerten els joves del perill d'abusar de les begudes energètiques

Un estudi presentat al Congrés Europeu de Cardiologia demostra que l'abús d'aquestes begudes provoca taquicàrdies, pujades de tensió, arítmies, fibril·lacions auriculars i, en algun cas, fins i tot la mort sobtada

RedaccióActualitzat

Un estudi presentat aquest dissabte al Congrés Europeu de Cardiologia alerta sobre el consum de grans quantitats de begudes energètiques, sobretot entre els joves.

El cardiòleg de la Policlínica Gipuzkoa de Sant Sebastià Eduardo Alegría, que ha presentat l'estudi, elaborat per l'Agència Francesa de Seguretat Alimentària, ha avisat que aquest tipus de begudes no són innòcues, com s'ha volgut fer creure, i molts joves les estan substituint per l'alcohol.

Alegría ha dit que cada vegada són més els pacients que arriben als serveis d'urgències amb la síndrome hiperadrenèrgica, que es caracteritza per taquicàrdies, pujades de tensió, arítmies i fibril·lacions auriculars, i que es deu al consum de grans quantitats de begudes energètiques.
L'estudi francès ha trobat relació entre el consum excessiu d'aquestes begudes i les complicacions cardiovasculars. A més de demostrar que augmentaven les arítmies, també es van trobar amb 8 casos de mort sobtada.

Alegría ha destacat que "cal tenir molta precaució amb el consum d'aquest tipus de begudes, que solen ser molt edulcorades i carbòniques i a més tenen un alt contingut en sodi, per la qual cosa contribueixen a la pujada de la tensió arterial", i ha recomanat fer un consum "restringit d'aquest tipus de begudes".

El cafè i el te no perjudiquen el cor

En canvi, un altre estudi, presentat també al Congrés, tira a terra les idees més arrelades sobre el te i el cafè. L'estudi, que ha seguit 130.000 pacients d'entre 18 i 95 anys durant tres anys i mig, desmenteix la creença que el cafè és perjudicial per al cor i que el te és saludable. La clau és que el bevedor de cafè té, habitualment, uns hàbits menys saludables que el bevedor de te. Els de te acostumen a estar més prims i a fer més exercici. Els de cafè sovint també són fumadors. I en aquest congrés també es relaciona el fet de fumar amb un risc més alt de tenir insuficiència cardíaca.

Com més fruita, millor

Els responsables de la Societat Europea de Cardiologia també han destacat la importància del consum regular de fruita, que pot disminuir un 40% el risc cardiovascular.

Segons un estudi elaborat per la Universitat d'Oxford, després d'analitzar durant set anys mig milió de persones de diverses zones de la Xina, han confirmat, en un gran grup de població, el que ja se sabia: que les persones que consumeixen de manera regular fruita redueixen entre un 25 i un 40 % el risc cardiovascular.

El més interessant ha estat comprovar com aquest risc anava disminuint a mesura que augmentava el consum de fruita, amb la qual cosa com més fruita es consumeixi, més disminuirà el risc.

Anar al contingut