Bust d'una divinitat que data del segle I dC sostret el 1977 del Fòrum de Roma (Efe/Carabinieri)

Els Carabinieri recuperen més de mig milió d'obres d'art italià durant el 2020

Ja són més de 3 milions les obres que s'han pogut tornar als seus propietaris des que es va crear el grup de protecció del patrimoni cultural a Itàlia el 1969

Laura GalánActualitzat

El bust d'una divinitat que data del segle I dC i un retrat atribuït a Tiziano Vecellio valorat en 6 milions d'euros són les dues peces més significatives de les que han recuperat el 2020 els Carabinieri que vetllen per la protecció del patrimoni cultural italià. Però, en total, les obres recuperades superen el mig milió.

Aquesta secció de la policia italiana gestiona una base de dades d'obres en recerca més antiga i extensa del món amb més de 1,3 milions d'expedients oberts.

L'any passat es van recuperar 501.574 obres d'art, cosa que augmenta a més de tres milions les obres retornades al públic o als seus propietaris legítims des que es va crear la secció el 1969.

La major part de les recuperacions són antiguitats, arxius i llibres, seguides de les trobades arqueològiques, paleontològiques i numismàtiques procedents d'excavacions clandestines.

També s'han intervingut 1.547 obres falsificades, sobretot d'art contemporani, que al mercat haurien suposat més de 415 milions d'euros.

 

 

El "Retrat de cavaller", atribuït a Ticià, es va exportar il·legalment a Suïssa i alguns llibres antics s'han trobat al Regne Unit.

Al desembre també es va recuperar l'històric rellotge de pèndol del palau del Quirinal que va ser col·locat per Pius IX a la torre del palau el 1854. El 1961 va ser traslladat a un museu, on va ser robat.

La pandèmia ha fet baixar els robatoris a Itàlia el 17% respecte al 2019, sobretot en biblioteques, llocs de culte i museus.

En el marc de la iniciativa dels "Cascos Blaus de la Cultura", per protegir el patrimoni de països afectats per catàstrofes, aquest 2020 els carrabiners també han donat suport a altres països, com Albània, després d'un greu terratrèmol, i a Beirut, en produir-se les explosions del port.

ARXIVAT A:
PatrimoniArqueologiaItàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut