Els canvis fiscals del 2023 i algun consell per optimitzar deduccions

Qui té hipoteca pot mirar ara com maximitzar-ne les deduccions fiscals, tenint en compte els actuals tipus d'interès a l'alça

Jordi Martínez PallejàActualitzat

Any nou i novetats d'Hisenda. N'hi ha que afecten les rendes del treball i n'hi ha que afecten les de l'estalvi.

Al mateix temps també és interessant saber, amb els actuals tipus d'interès a l'alça, com maximitzar les deduccions fiscals per als propietaris d'habitatges amb una hipoteca variable.

Aquests són els canvis fiscals que venen amb el nou any i algun consell per optimitzar deduccions:


Reducció de l'IRPF per a rendes baixes

Com a principal novetat, Hisenda amplia la reducció d'impostos de les rendes més baixes. Fins ara es limitava a les de 18.000 euros anuals i aquest 2023 arriba fins a les de 21.000 euros.

Dos exemples: algú que guanya 18.000 euros anuals s'estalviarà 746 euros. Una persona casada amb dos fills i un sou de 19.000 euros deixarà de pagar 331 euros. A mesura que el salari s'acosta als 21.000 euros, la reducció fiscal va minvant. 

L'altra novetat per al 2023 és que qui tingui dos pagadors i cobri 15.000 euros no estarà obligat a fer la declaració de la renda. Ara el límit estava en els 14.000 euros.


L'estalvi de rendes altes pagarà més impostos

A la tributació de l'estalvi li espera un increment en la franja alta: qui tingui entre 200.000 i 300.000 euros invertits passarà a pagar del 26% al 27% pels seus rendiments, siguin interessos o dividends.

Si el capital és superior als 300.000 euros, l'impost puja fins al 28%, dos punts més que fins ara.

En aquest sentit, des de la Comissió de Fiscalistes del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carme Jover argumenta que si algú té pensat fer una venda amb molt de benefici i l'operació supera els 200.000 euros, és millor vendre "abans que acabi l'any perquè va a les rendes de l'estalvi". L'any que ve els impostos seran més cars, adverteix, en aquest cas concret, es passarà del 26% al 27%.


Deduccions per l'eficiència energètica que es mantenen

A finals d'aquest 2022 s'acabava la deducció que incentiva les reformes fetes a casa, i als edificis comunitaris, per millorar l'eficiència energètica.

Finalment, Hisenda l'ha allargat a tot el 2023 per a pisos i al 2024 per a comunitats de propietaris que fan obres de millora energètica.

Carme Jover explica que "els percentatges de deducció van del 30% al 40% amb una base màxima que va dels 5.000 als 7.000 euros".


Amortitzar hipoteca per esmorteir la pujada de l'euríbor

Un últim consell per aprofitar les deduccions fiscals. Si una parella té una hipoteca constituïda abans del 2013, li convé amortitzar-la parcialment per evitar pagar interessos de més per la pujada de l'euríbor. I sobretot si no arriba als 9.040 euros de deducció anual per declaració, el màxim que Hisenda permet.

Carme Jover aconsella mirar el que porten gastat fins ara: "Si la tenen a mitges, i tenen diners de sobres, poden amortitzar fins als 18.000 euros. I a la declaració de renda cada component de la parella es dedueix 9.040 euros, el màxim".

Una calculadora a sobre d'una escriptura de compravenda
L'alça de l'euríbor encarirà encara més les hipoteques (Europa Press/Eduardo Parra)

Els plans de pensions d'ocupació

El treballador que tenia un pla de pensions individual podia deduir-se fins a 8.000 euros anuals, però Hisenda el 2021 va retallar la xifra fins als 1.500 euros. I ho va fer per promocionar els plans de pensions d'ocupació, en què l'empresa i el treballador comparteixen una aportació de 8.500 euros en total.

De cara al nou any, Hisenda fa un pas més en la línia de potenciar-los. La novetat per al 2023 és que el treballador podrà superar la xifra aportada per l'empresa.

Perquè això pugui passar, els ingressos de l'empleat no poden superar els 60.000 euros anuals. En tot cas, el treballador podrà deduir-se fins a 10.000 euros a la declaració de renda, els 8.500 del pla d'ocupació i els 1.500 del seu pla individual si el manté. 


Ser fidel fent donacions té més desgravació

Un dels clàssics dins de la declaració de la renda per obtenir una desgravació és fer donacions a entitats de caràcter social.

Si es fa a una ONG, la deducció és del 10%. Si es tracta d'una fundació, els primers 150 euros tenen una deducció del 80%. En cas de superar-se aquesta quantitat, la deducció es redueix fins al 35%.

Però Hisenda premia la fidelitat a l'hora de donar: si es fa sempre a la mateixa entitat, la desgravació arriba al 40%.

 

ARXIVAT A:
Agència Tributària
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut