Els canvis en el règim d'autònoms: massa pocs i massa tard?

RedaccióActualitzat

Els autònoms viuran una petita revolució durant els pròxims mesos. El règim d'autònoms canvia i s'adapta als nous temps amb una reforma que per a molta gent d'aquest col·lectiu és insuficient i arriba massa tard. A Catalunya hi ha mig milió d'autònoms, encara menys que abans de la crisi.

El Congrés ha aprovat una nova llei que, per exemple, aclareix les desgravacions en dietes i factures quan es treballa a casa, que seran del 30% per a serveis com aigua, llum o telèfon.

Els autònoms podran desgravar 27 euros al dia en dietes

La quota mínima de cinquanta euros s'allarga fins a un any, i els accidents anant o tornant de la feina seran accidents laborals. A més, facilita cobrar la pensió i continuar treballant, si és per mantenir el negoci obert i els llocs de treball.

 

Un paquet de mesures que s'anirà aplicant gradualment, a partir d'aquest estiu. El primer que entra en vigor és un increment de la quota d'uns 100 euros anuals, a canvi de més cobertures.

En funció de la dificultat de les mesures, algunes entraran en vigor passat l'estiu, i d'altres, ja definitivament el 2018.

Per ara, aquestes mesures han de passar al Senat, on s'haurien d'aprovar sense cap problema. Si això passés, es publicarien al BOE i tindrien caràcter oficial.

Un cas concret: jubilat i autònom

En Josep Maria Catalán, gerent de Bacsa, per exemple, va fundar una empresa l'any 1984, i ara fa dos mesos va complir 65 anys i va decidir jubilar-se. Sense un horitzó clar a l'empresa, va demanar cobrar la pensió i, alhora, continuar en actiu, tot i que, fins ara, sabia que només en rebria la meitat.

"Em sento amb ganes de fer coses i la principal raó per continuar és mantenir els treballadors i fer una successió tranquil·la de l'empresa. En una microempresa, ets gerent, comptable, ho ets tot. I no és fàcil traspassar aquests coneixements."

A partir d'ara, com que té com a mínim un treballador, podrà portar a terme la successió des de dins i cobrant el 100% de la pensió.

La llei no és retroactiva

Durant la crisi, tot i que el número total d'autònoms ha baixat en relació al 2007, han sorgit molts perfils professionals, com els "freelance".

En David Giménez, periodista "freelance", n'és un exemple; fa justament set mesos que és autònom. És periodista i porta la comunicació de moltes curses i marques esportives.

Però la nova legislació li ha jugat una mala passada: la tarifa reduïda de sis mesos, que ara s'amplia a un any, se li va acabar, i la llei no és retroactiva.

"O augmento la meva feina i facturació, o no em surten els números. La quota va pujant, i arribarà al màxim de 275 i no podré pagar-ho".

Reclamen més mesures

Les patronals valoren positivament els passos fets, però demanen reforçar les ajudes a aquells que acaben de començar.

Antoni Cañete, secretari general PIMEC:

"Exigim més mesures que puguin permetre que l'emprenedoria es pugui fer en unes condicions que pugui emprendre"

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut