Els candidats i líders polítics demanen als indignats que votin

Els candidats als ajuntaments catalans i els líders polítics voten aquest matí en unes eleccions municipals en què més de 5 milions de persones estan convocades a les urnes. Els uns i els altres han fet crides a la participació i han demanat als milers d'indignats que hi ha acampats arreu de Catalunya que vagin a votar. Els col·legis han obert a les nou amb normalitat en la "jornada amb menys incidències de totes les que s'ha fet fins ara", segons ha dit la vicepresidenta del govern, Joana Ortega.
Els candidats i líders polítics demanen als indignats que votin
Eleccions municipals 2011

Els candidats i líders polítics demanen als indignats que votin

Els candidats als ajuntaments catalans i els líders polítics voten aquest matí en unes eleccions municipals en què més de 5 milions de persones estan convocades a les urnes. Els uns i els altres han fet crides a la participació i han demanat als milers d'indignats que hi ha acampats arreu de Catalunya que vagin a votar. Els col·legis han obert a les nou amb normalitat en la "jornada amb menys incidències de totes les que s'ha fet fins ara", segons ha dit la vicepresidenta del govern, Joana Ortega.
Actualitzat
Un home vota en un col·legi electoral català. (Foto: ACN)

Un home vota en un col·legi electoral català. (Foto: ACN)

Barcelona canviarà de color?

Dels candidats a l'Ajuntament de Barcelona, el primer que ha votat en aquestes eleccions municipals, poc abans de les deu del matí i en un col·legi electoral de la dreta de l'Eixample, ha estat l'alcaldable d'Unitat per Barcelona, Jordi Portabella. En companyia de la seva dona i les dues filles, Portabella ha fet una crida als ciutadans a participar-hi. "Avui és un bon dia per a tots aquells que volem transformar la societat, que volem fer una Barcelona més justa i lliure."

Uns quants minuts més tard, el candidat d'Iniciativa-Esquerra Unida i Alternativa, Ricard Gomà, a l'IES Maragall del carrer de Provença. Acompanyat de la parella, Gomà també ha demanat que els ciutadans vagin a votar amb un missatge implícit cap als indignats. "Espero que avui sigui el gran dia de la mobilització electoral. Aquests dies he vist molta gent amb ganes d'agafar el futur amb les mans i d'escriure'l amb valors de lluita i esperança. Aquest futur és incompatible amb la passivitat".

Un dels principals protagonistes d'aquesta jornada, el cap de llista de Convergència i Unió a Barcelona, Xavier Trias, ha votat a dos quarts d'onze en un col.legi de Sarrià Sant Gervasi. Aquesta nit es resoldrà la incògnita de si podrà ser alcalde de la capital catalana i en quines condicions. De moment, demana a tothom que voti i ha demanat als acampats que vagin a votar per poder portar a la pràctica les seves reivindicacions. "Es bo que la gent s'expressi. A la gent que s'expressa a la plaça Catalunya els hi demanaria que s'expressin. El que no podem posar és en entredit la democràcia".

L'alcalde de Barcelona i candidat a la reelecció, Jordi Hereu, també és un dels centres d'atenció, ja que aspira a no fer bones les enquestes que l'aparten de l'alcaldia. Amb la seva esposa i els seus dos fills ha votat a les onze del matí i, com la resta, també ha fet una crida a la participació i ha destacat que li sembla del tot legítima la petició dels indignats de més i millor democràcia "però avui vull recordar que la democràcia es basa amb el vot personal, lliure i secret".

Un altre dels aspirants a l'alcaldia de Barcelona, el cap de llista del PPC, Alberto Fernández Díaz. A les onze en punt ha votat en un col·legi de les Corts, acompanyat de la seva dona i la seva filla petita. Fernández Díaz ha demanat la participació de tothom dient que "Barcelona decideix avui el seu futur". A l'alcaldable popular se li ha preguntat pels concentrats i s'ha limitat a dir que el protagonisme ha de ser pels ciutadans.

Els líders polítics voten

El primer líder polític que ha anat a votar ha estat el president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Puigcercós. La coincidència de les eleccions municipals amb les acampades dels indignats a tot el país ha centrat les seves impressions. Puigcercós ha donat suport als acampats de tot l'estat espanyol i ha dit que està d'acord amb algunes de les seves reivindicacions, con la de les hipoteques. "Crec que si aquest moviment és capaç de canalitzar i fer arribar propostes concretes i serioses tindrà efectes importants", ha subratllat.

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, també ha votat amb un ull posat a les concentracions d'indignats. Camacho ha aplaudit la decisió dels Mossos d'Esquadra de no desallotjar les acampades. "Hem entès la indignació de la gent però crec que la veritable responsabilitat per decidir entre tots i superar els moments difícils en què vivim és anar a votar."

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha votat en una escola del Poblenou, al costa de la seva dona i el seu fill, i ha llançat un missatge directe als indignats assegurant que el vot per la seva formació no afavoreix ni els mercats ni la banca. "El dilema en aquestes eleccions, ha assenyalat, està entre mobilització social i mobilització electoral i el quedar-se a casa. Va més enllà de les eleccions aquesta reflexió".

El president, Artur Mas, en companyia de la seva esposa, ha dipositat el seu vot en un col·legi de Sant Gervasi. Mas ha instat la ciutadania a anar a les urnes i ha recordat als indignats que votar és la millor manera de poder canviar el que no agrada de la societat. "Tenim un deure moral d'anar a votar -ha comentat- perquè si vols queixar-te del sistema, si vols modificar el sistema, qualsevol cosa que vulguis fer amb el que tenim, que en definitiva és una democràcia, que no és una democràcia pura, segurament, del que es tracta és de participar-hi i d'anar-la construint entre tots plegats".

L'expresident del govern, José Montilla, ha reaparegut públicament en aquesta jornada d'eleccions després de tenir un paper molt discret durant la campanya. Montilla ha votat a un quart d'una a Sant Just Desvern, amb la seva dona, i ha fet una crida a la participació dient que "la immensa majoria dels ciutadans aniran a votar compromesos amb el seu país, compromesos amb la seva ciutat, amb el seu poble. Es tracta d'elegir els millors candidats, els millors projectes per governar les nostres ciutats, les nostres poblacions en una etapa que és difícil però estic segur que ens en sortirem".

El secretari general de CIU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha votat aquest migdia al barri de Sarrià de Barcelona. El polític democristià creu que el vot és la via per exigir resultats als polítics. "En democràcia les coses no se solucionen quedant-se a casa. Si tu no vas a votar, altres voten per tu".

A Girona, més obertes que mai

El primer a votar ha estat el candidat de CiU, Carles Puigdemont, que aquesta nit aspira a donar el tomb de color polític a la capital gironina. Puigdemont ha dit que les acampades dels indignats, també a Girona, sacsegen les consciències i això, segons ell, és positiu, i s'ha mostrat prudent amb els resultats a la seva ciutat, més oberts que mai.

La cap de llista del PSC, Pia Bosch, que es presenta per primera vegada a les municipals, també ha dipositat el seu vot. Bosch ha diferenciat el que és el moviment social d'aquests dies de la política, de la qual ha fet una defensa aferrissada després d'anar a votar al barri de Vistalegre de Girona.

Les aliances amb ERC, Iniciativa o el suport o no del PP poden ser clau per confeccionar el govern municipal a Girona. La incògnita també és saber si les llistes de Solidaritat i la CUP obtenen representació a l'Ajuntament.

A Lleida, els socialistes revalidaran?

El candidat del PSC a la reelecció, Àngel Ros, ha anat a votar a l'Escola d'Agrònoms de Lleida. En referència a les protestes dels indignats, Ros ha destacat que tot i ser necessari posar en debat la participació, la manera més important de fer-ho són les eleccions.

El candidat de CiU, l'independent Joan Ramon Zaballos, ha votat al col·legi electoral de l'antiga Audiència de Lleida. Segons Zaballos, en aquests comicis es posa en debat la manera de fer política.

A Tarragona, CiU i PSC lluiten per la capital

CiU i el PSC lluiten per la capital mentre que els possibles pactes amb ERC i el PP podrien ser decisius. Els quatre candidats ja han votat. L'actual alcalde, el socialista José Fèlix Ballesteros, ha demanat que es voti pensant en la ciutat al marge de les sigles. I la candidata de CiU, Victòria Forns, ha defensat el constructivisme de la seva campanya.

A la Vall d'Aran, doble jornada electoral

A la Vall d'Aran coincideixen per sisena vegada les eleccions municipals i les del Conselh Generau. La celebració d'una tradicional Romeria a Vielha ha marcat l'horari de votació de tots els candidats perquè cap d'ells se l'ha volgut perdre. A l'acte hi ha anat l'actual síndic d'Aran a la reelecció, Francesc Boya, que ha instat a la participació dels aranesos.