El president de la Generalitat, Quim Torra, ha votat a l'escola Oficial d'Idiomes de Riera de Cassole
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha votat a l'escola Oficial d'Idiomes de Riera de Cassoles
Barcelona

Els candidats i líders polítics voten fent crides a una elevada participació

Pedro Sánchez i Jaume Collboni, els primers que dipositen el seu vot

RedaccióActualitzat

A les 9 del matí han obert els col·legis electorals, més de 2.500 a Catalunya, per celebrar les eleccions municipals i europees arreu del país. Avui s'escollirà la composició dels 947 ajuntaments del país. A més, els ciutadans de la Vall d'Aran elegiran el Conselh Generau.

Les votacions han començat a les nou del matí, tot i que els col·legis electorals s'han obert abans per constituir les meses electorals i verificar que no hi ha problemes amb el material electoral. La votació acabarà, com és habitual, a les vuit del vespre, quan hagin votat totes les persones que hi ha als centres.

Pocs minuts abans de dos quarts de 10 ha votat a Pozuelo de Alarcón el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, acompanyat de la seva dona, Begoña Gómez. Sánchez ha demanat al conjunt de forces polítiques que després de les eleccions d'aquest 26 de maig s'obri "un horitzó d'estabilitat política".


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha votat a quarts d'onze del matí a l'Escola Oficial d'Idiomes de Riera de Cassoles de Barcelona. Torra ha demanat a la ciutadania que "voti massivament" per omplir les urnes de "vots per la llibertat".

El president del Parlament, Roger Torrent, ha votat també abans de les 11 del matí a Sarrià de Ter. Torrent ha dit que està convençut que avui, de nou, "els catalans i catalanes omplirem les urnes" perquè "decidim drets i llibertats". Ha qualificat d'"indecència" la suspensió dels diputats independentistes del Congrés que es troben en presó preventiva:

"Segur que avui votarem amb consciència en defensa dels nostres drets i llibertats, que és la dels presos polítics, perquè són representants nostres, així que són els nostres drets."


Candidats a les europees

Des de Brussel·les, Carles Puigdemont assegura que no busca immunitat, sinó tenir veu a Europa. El cap de llista de Lliures per Europa a les eleccions europees ha explicat que vol ser eurodiputat perquè es pugui sentir la veu "plural i directa" de l'1-O "sense intermediari".

Davant la seu del Parlament europeu, Puigdemont ha explicat que ell no ha votat en aquests comicis però sí que ha votat "molta gent per ell", Clara Ponsatí i Toni Comín, davant la seva "impossibilitat" de participar-hi.


I, des de la presó i a través de Twitter, Oriol Junqueras ha agraït a la seva dona i als fills que hagin votat per ell. Junqueras es mostra confiat que ERC guanyarà i anirà a Europa i que Ernest Maragall serà el proper alcalde de Barcelona:

 


La número 2 d'ERC a les eleccions europees, Diana Riba, ha votat aquest diumenge "pels drets i les llibertats". La dona de Raül Romeva ha dit que el cap de llista d'ERC, Oriol Junqueras, i també Romeva, haurien de ser al col·legi electoral i no a la presó de Soto del Real.

El socialista Josep Borrell i la popular Dolors Montserrat destaquen la importància de les eleccions europees.

El cap de llista del PSOE al Parlament Europeu, Josep Borrell, ha dit que aquestes eleccions europees "són particularment importants" perquè "el nostre futur es farà a Europa". Borrell ha votat al col·legi Juan Falcó de Valdemorillo (Madrid):

 

La cap de llista del PP a les eleccions europees, Dolors Montserrat, ha votat al Casal d'Entitats de Sant Sadurní d'Anoia poc abans del migdia. Ha remarcat que aquest diumenge estan en joc coses molt importants per decidir "el futur d'Europa i d'Espanya".

 

El candidat dels comuns a les eleccions europees, Ernest Urtasun, assegura que Europa afronta un moment transcendental, per la qual cosa ha demanat que ningú "perdi l'oportunitat avui de fer escoltar la seva veu". Urtasun ha fet una llarga cua per poder votar a l'escola CIC-Elisava de Gràcia.

 

Jordi Cañas, candidat de Ciutadans a les eleccions europees, ha agraït la feina de tots els companys del partit en els últims quatre anys per impulsar el projecte des dels municipis i les comunitats:

"Avui veurem si confien en nosaltres per poder dir d'aquí quatre anys que hem avançat una mica en qualitat de vida, que hem millorat en els nostres ajuntaments i comunitats i que tenim un futur millor i més pròsper en el conjunt d'Europa".


L'alcaldia de Barcelona, frec a frec

Tres dels candidats més matiners a anar a votar han estat tres polítics que opten a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni (PSC), Josep Bou (PP) i Elsa Artadi (JxCAT).

Ada Colau espera revalidar la victòria de fa quatre anys. La candidata de Barcelona en Comú a l'alcaldia de Barcelona, ha votat passats quarts d'onze del matí al centre cívic La Sedeta. Colau ha demanat als barcelonins que "vagin massivament a votar per conquistar el futur de la ciutat" i ha afegit que ho facin "amb alegria i esperança".

 

El socialista Jaume Collboni opta a recuperar l'alcaldia per al PSC. Collboni ha votat al districte de l'Eixample. El candidat del PSC ha fet una crida a la participació massiva perquè considera que la capital catalana "es juga ser o no ser del seu futur":


"Ens juguem la possibilitat de resoldre els problemes que té la ciutat com la seguretat, l'habitatge, el canvi climàtic i el transport públic. La ciutat s'hi juga molt."

 

Jaume Collboni, el més matiner, ha votat a un col·legi del districte de l'Eixample de Barcelona


Elsa Artadi ha votat al centre cívic Pere Pruna i Josep Bou, al centre Vil·la Florida. La número 2 de la candidatura de Junts per Catalunya a l'alcaldia de Barcelona, darrere de Joaquim Forn, ha lamentat no poder compartir "aquesta jornada de la democràcia amb els presos i exiliats":

El moment de la votació d'Elsa Artadi, candidata de Junts per Catalunya a l'alcaldia de Barcelona


El candidat d'Esquerra Republicana per Barcelona, Ernest Maragall, ha votat a dos quarts de 12 a l'escola Infant Jesús de Sarrià-Sant Gervasi. Maragall, s'ha mostrat "democràticament exultant" en la jornada electoral d'avui:

"Jo avui em sento democràticament exultant. Penso que hem treballat bé i que la visió que hem ofert és la que més es correspon amb el que la ciutat necessita. És hora de gaudir d'aquesta jornada."

 

 

Manuel Valls demana que els barcelonins votin pel canvi. L'exprimer ministre francès, que es presenta a l'alcaldia de Barcelona sota la candidatura Barcelona pel Canvi-Ciutadans, ha votat abans del migdia a l'escola Sant Miquel de l'Eixample.

Valls ha dit que se sent "molt orgullós de ser barceloní" i que espera que aquest sigui "el gran dia del canvi" a la capital catalana.

 

 

El candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Josep Bou, ha confiat a obtenir avui un bon resultat perquè el seu partit "ha fet una bona feina". Ha afegit que espera "un govern municipal per a tothom".

 

 

I Anna Saliente, de la CUP, ha apel·lat a l'esperit de l'1 d'octubre. L'alcaldable de la CUP-Capgirem Barcelona ha votat poc abans del migdia al CEIP Mare Nostrum de Barcelona. Saliente ha recordat que l'1-O aquesta va ser una de les quatre escoles del districte d'Horta-Guinardó en què la policia nacional va entrar i "es va emportar les urnes".

La candidata de la CUP s'ha abstingut a les europees i ha dit que la formació ha fet una aposta pel "municipalisme i per la proximitat" en aquestes eleccions que consideren "clau de volta i punt d'inflexió".


26M contrapès al 28A?

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la resta de líders polítics de l'Estat han votat a Madrid, pendents de si mantenen els resultats del 28A.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha votat per primera vegada a Madrid, després d'haver-se empadronat fa poc a Pozuelo de Alarcón. Després de dipositar el seu vot, Rivera ha remarcat que la jornada d'avui és "més important" del que sembla i ha demanat la confiança dels ciutadans que van votar la seva formació el 28A.

 

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, també ha fet una crida a la participació en "un moment històric" per al país i demana als ciutadans que votin "amb tota llibertat i en consciència". Iglesias ha votat al col·legi públic La Navata de Galapagar (Madrid):

"Tant de bo la participació sigui molt alta i que la gent participi. La participació és crucial pel moment històric que viu el nostre país".


El president del Partit Popular, Pablo Casado, ha dit que aquest 26M és "un contrapès" a les generals del 28 d'abril. Casado ha demanat als ciutadans que no tinguin la sensació que ja van decidir el que calia ara fa un mes:

"El que decidim avui ens acompanyarà molt de temps. Avui votem els que decidiran les polítiques de proximitat, el que serà l'educació en llibertat, la baixada d'impostos, la política agrària o les qüestions de seguretat ciutadana".

 

Madrid

A la ciutat de Madrid caldrà veure si el mandat, fins ara, de quatre anys de Manuela Carmena s'acaba consolidant. L'actual alcaldessa de la ciutat hi concorre amb Más Madrid. Carmena ha votat passades les 10 del matí i ha assegurat que té l'esperança de treure una bona nota perquè ha fet bé, ha dit, l'examen. Els resultats mostraran si hi pot tornar a haver un pacte d'esquerres.

 

Manuela Carmena opta a repetir al capdavant de l'alcaldia madrilenya.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions autonòmiques 26MEleccions europees 26MEleccions municipals 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut