París

Els candidats de les primàries del socialistes francesos

Els socialistes francesos han celebrat primàries per triar el rival de Nicolas Sarkozy en les eleccions presidencials franceses del maig de l'any que ve. Aquest és un retrat dels candidats.

Actualitzat
Des que François Mitterrand va acabar el seu segon mandat, l'any 1995, cap socialista no ha ocupat l'Elisi. Ni Lionel Jospin els anys 1995 i 2002 ni Ségolène Royal el 2007 van aconseguir guanyar les eleccions. Ara, tres dirigents experimentats, dos polítics joves i el president d'un partit aliat competeixen per aconseguir la nominació dels socialistes i intentar trencar una maledicció que fa setze anys que dura.

François Hollande (57 anys). El gran favorit, segons tots els sondejos, va ser primer secretari del partit entre el 1997 i el 2008 i actualment és diputat i president de la regió de la Corresa. D'un perfil força centrista, entre les seves propostes hi ha crear 60.000 llocs de treball per a professors per tal de potenciar l'educació i reduir un 30% el sou del president de la República. Antic company de Ségolène Royal, presenta una imatge molt canviada a causa del règim que ha fet els darrers mesos i que l'ha fet aprimar-se prop de 20 quilos. Té 29.441 seguidors al Twitter i 14.162 fans al Facebook.

Martine Aubry (61 anys). L'actual primera secretària del PS havia pactat no enfrontar-se amb Dominique Strauss-Kahn i només va anunciar la seva candidatura després de l'escàndol protagonitzat per l'exdirector de l'FMI, qui ha confirmat que el seu vot ha estat per a Aubry. Alcaldessa de Lilla és coneguda per haver impulsat la jornada laboral de 35 hores quan era ministra de Treball al govern de Jospin. Filla de l'antic president de la Comissió Europea Jacques Delors, encarna les arrels socialdemòcrates del partit. Té 22.195 seguidors al Twitter i 16.793 fans al Facebook.

Ségolène Royal (58 anys). Vencedora de les primàries de fa cinc anys, va perdre contra Sarkozy en la segona volta de les presidencials. Aquest cop, les enquestes indiquen que no compta amb els mateixos suports. Presidenta de la regió del Poitou-Charentes, es proclama com la representant d'un socialisme atípic, que posa l'accent tant en la justícia social com en la participació ciutadana. Té 21.683 seguidors al Twitter i 30.244 fans al Facebook.

Arnaud Montebourg (48 anys). El candidat situat més a l'esquerra s'ha convertit en la sorpresa de la campanya, i apareix en alguns sondejos empatat amb Royal. Orador brillant, defensa una "desglobalització" que permeti aturar la desindustrialització de França. President del Consell General de Saona i Loira i diputat a l'Assemblea Nacional, és partidari d'elaborar una nova Constitució que fundi la VI República. Té 21.707 seguidors al Twitter i 14.629 fans al Facebook.

Manuel Valls (49 anys). Nascut a Barcelona, és fill del pintor Xavier Valls i nét-nebot de Manuel Valls i Gorina, compositor de l'himne del Barça. A l'extrem oposat de Montebourg, Valls es presenta com un candidat europeista, partidari de l'ordre i la seguretat i crític amb algunes de les mesures emblemàtiques de l'esquerra, com la jornada laboral les 35 hores. És alcalde d'Évry i diputat. Té 6.540 seguidors al Twitter i 6.951 fans al Facebook.

Jean-Michel Baylet (64 anys). L'únic candidat no socialista de les primàries, és president del Partit Radical d'Esquerres. Federalista i europeista convençut, és director general del grup mediàtic La Dépêche i va ser ministre de Turisme entre el 1990 i el 1993. Actualment és senador. Té 1.440 seguidors al Twitter i 830 fans al Facebook.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut