Lleida

Els camps de lavanda, un cultiu alternatiu amb un fort atractiu turístic

L'espígol, rendible, fàcil de mantenir i ecològic, està ara en el màxim de la floració i atreu desenes de persones que visiten les plantacions i s'hi fan fotos

RedaccióActualitzat

El cultiu d'espígol o lavanda està en auge i els seus camps tenen un rendiment amb dues vessants: la producció d'olis essencials i l'atracció turística.

Un dels cultius el trobem al Tossal Blau, un espai agroturístic ubicat en una plana elevada al Pla d'Urgell, a Lleida, on el Ramon Blanch i la seva família cultiven espígol. La principal producció dels camps són els olis essencials, la flor fresca, la flor seca i la mel.

La Mònica Rosselló, de l'empresa Aromes de Can Rosselló, explica que l'empresa va néixer pel bon resultat d'una plantació que es va fer a casa seva. Quan arriba a la màxima floració, es talla, es porta a destil·lar i es treu l'oli essencial de lavanda.

Tot i que el producte més sol·licitat és l'oli essencial per les seves propietats antisèptiques i relaxants, també s'utilitza en l'elaboració de productes alimentaris com magdalenes, cervesa o plats diversos.


Un projecte de futur ecològic

Mònica Rosselló afirma que es tracta d'un cultiu totalment factible i rendible per explotar les terres de Lleida a curt i llarg termini. La proposta és un cultiu alternatiu que no requereix un manteniment gaire exigent ni moltes hores de dedicació.

La planta és resistent a la calor, a la neu, a les gelades i a les onades de fred
La planta és resistent a la calor, a la neu, a les gelades i a les pluges

És per aquest motiu que estan en projecte d'expansió a escala local amb l'objectiu de poder tenir una destil·leria propera i aconseguir abaratir els costos. Per aconseguir-ho, es vol ampliar l'extensió d'hectàrees cultivades amb lavanda i s'ha fet una crida perquè els lleidatans s'hi animin.

La facilitat de manteniment de la planta i la resistència davant les diferents temperatures i fenòmens ambientals fa possible una bona qualitat del producte. A diferència d'altres cultius, "aquesta planta ho aguanta tot", ha afegit Mònica Rosselló.

"Nosaltres creiem que el futur està en el que és ecològic", ha assegurat un dels creadors d'Aromes de Can Rosselló. Les plantes estan criades sense herbicides i ell ha afirmat que la qualitat de la planta no és la mateixa quan s'hi posen productes químics.

L'espai de cultiu de lavanda s'està aprofitant per fer visites de grups durant la floració de l'espígol
L'espai de cultiu de lavanda s'està aprofitant per fer-hi visites de grups durant l'època de floració

Nou atractiu turístic

Davant l'auge del cultiu i el seu atractiu, l'espai s'està aprofitant per fer visites de grups durant la floració de l'espígol, així com també per fotografiar altres plantes autòctones, ocells i insectes.

La seva floració "espectacular" ha tret un rendiment secundari del cultiu. A causa del seu color especial i l'olor tan agradable que desprèn, s'ha volgut potenciar la visita d'aquestes plantacions i ja és possible perdre's entre els camps, fer-s'hi fotografies i participar en activitats que organitza la mateixa empresa de cultiu.

"L'interès és sorprenent, la gent té ganes de viure experiències fora de casa com aquesta", ha explicat Ramon Blanch, de Tossal Blau.

 

 

 

ARXIVAT A:
TurismeEcologiaCatalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut